Itt vannak az idei felvételi ponthatárok

Budapest, 2017. július 26. Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti 2017 rendezvényen Budapesten 2017. július 26-án. Ezzel eldőlt, hogy a közel 106 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat szerda este a fővárosban, ezzel eldőlt, hogy a közel 106 ezer jelentkező közül hányan kerültek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. A legnépszerűbb az Eötvös Loránd Tudományegyetem, szeptembertől 8776 új hallgató tanul itt.
Vágólapra másolva!

Az idén is, több szakon kiemelten magas pontszám kellett a felvételin: a Budapesti Corvinus Egyetemen a nemzetközi tanulmányok szakon 465 pontra volt szükség, kommunikáció-médiatudomány szakon pedig 460 pontra.

Jogász képzésben a Pécsi Tudományegyetemen 465 pontot határoztak meg. Az ELTE-n matematika-latintanár osztatlan szakon azonban 480 pontot kellett teljesíteni a bekerüléshez. (A maximum 500 pont volt.)

Az ég is így akarta Forrás: MTI/Mohai Balázs

Most is előzetesen meghatároztak állami ösztöndíjas minimumpontszámokat alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szakoknál. Ezeken a szakokon ennél alacsonyabb ponttal nem lehetett bekerülni.

A ponthatárok kivetítését Budapesten szimbolikus gombnyomással Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke indította el.

ELTE: több mint 8700 új hallgató

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a 2017-es felvételi eljárásban: 8776 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben, köztük több mint 2300-an pedagógusképzésben.

Az ELTE-n a legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt matematika-latintanár szakon kellett elérni.

A felsőoktatási intézmény közleménye szerint az általános felvételi eljárásban kínált képzésekre összesen 36 046 jelentkezés érkezett, amelyből 12 941 volt első helyes. A felvételi eredmények szerint 8776 hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetemen szeptemberben. Tavaly a júliusi általános felvételi eljárás során 8278 fő nyert felvételt. A gólyák 81 százaléka nappali tagozatos lesz, 80 százalékuk alap- és osztatlan képzésben vesz részt.

5019 hallgató a BME-n

Az általános felvételi eljárás alapján 5019 hallgató kezdheti meg tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szeptemberben - közölte a felsőoktatási intézmény.

Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti 2017 rendezvényen, Budapesten Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az intézmény tájékoztatása szerint a Műegyetem alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők átlagpontszáma magas maradt a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére is: ez állami ösztöndíjas képzési formában meghaladja a 418 pontot, az önköltséges formában felvettekkel együtt a 416 pontot.
Mesterképzésben közel 1200 hallgató kezdheti meg ősszel tanulmányait. Az éves adat kiegészül a januárban felvettek közel ezres létszámával.

3352-en a Corvinuson

Az egyetem 3352 hallgatót vett fel az általános felvételi eljárásban a szeptemberben induló magyar és angol nyelvű képzéseire.

A felvettek közül 2305-en állami ösztöndíjasként, 997-en pedig önköltséges hallgatóként kezdhetik meg tanulmányaikat ősszel. Kitértek arra is, hogy a székesfehérvári kampuszon - amely országosan is az egyik legdinamikusabban fejlődő duális képzési bázis - indított szakokra is jelentősen több hallgató felvételizett sikerrel.