Összeveszett az Index és a 24 újságírója, hogy ki kapja a Soros-pénzt

Soros György
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 20: Founder and Chair, Soros Fund Management and the Open Society Foundations George Soros attends 2016 Concordia Summit - Day 2 at Grand Hyatt New York on September 20, 2016 in New York City. Bryan Bedder/Getty Images for Concordia Summit/AFP
Vágólapra másolva!
Különös beszélgetésbe botlottunk bele a Facebookon. A téma az Index.hu egyik újságírójának a furcsa közel-keleti utazása volt, amely során migránsokról közölt riportokat. Apró szépséghiba, hogy a túrát a bevándorlás megszállottja, Soros György egyik alapítványa finanszírozta, így talán joggal merülhet fel, hogy az ilyen pénzen elkészült anyagok objektivitása mennyiben áll meg. Az újságíró most újabb utazásra készül Szíriába, szintén Soros támogatásából. Több ezer dollárról van szó, ez pedig kiverte a biztosítékot a 24 egyik munkatársánál. Tanulságos veszekedés kerekedett ki az ellenzéki propagandaoldalak irigy háborújából.   
Vágólapra másolva!

Soros György alapítványától kap pénzt a jobbikos Simicska Lajos újságjának, az Indexnek az egyik riportere, hogy emberi történeteket szállítson a közel-keleti állapotok kapcsán - erről maga az érintett írt a Facebookon. Az Index munkatársát azok után kereste meg az OSIFE nevű szervezet, hogy helyszíni anyagokat írt a bevándorlók Európába érkezéséről, de arra is volt példa, hogy együtt szökött át a migránsokkal a magyar kerítésen.

Az Index újságírója először az iraki Moszul városában végezte a terepmunkát, a hetekben pedig Szíriába készül, hogy ott gyűjtsön, nyilván szívszorító muníciót a bevándorlási hullám értelmezéséhez, elfogadtatásához, megkedveltetéséhez. Ennek kapcsán posztolt egy általa csak „szupertitkosként” emlegetett újságírói csoportba, hogy információkat szerezzen haditudósítóktól, hogy miért (szállás, fuvar, stb.), mennyit kell fizetni a térségben.

Soros Tours - Közel-Kelet legnagyobb utazási irodája Forrás: AFP/2016 Getty Images/Bryan Bedder

Csakhogy ennek a szupertitkos csoportnak a 24 egyik, haditudósításban utazó kollégája is a tagja, akinek most már szemet szúrt, hogy vajon honnan van egy ilyen, nem éppen olcsó utazásra sorozatban pénze az indexes újságírónak. Ő többször is járt már ebben a régióban, és

úgy kalkulált, hogy ez a túra alsó hangon is számolva napi 1300 dollárba, átszámítva 350 ezer forintba kerül.

Annyira felháborodott, hogy végül az egész sztorit megírta egy másik, már magyar újságírókból álló Facebook-csoportba. Mi is itt vettük észre a meglehetősen fura históriát.

A 24-es újságíró többek között úgy fogalmaz, hogy „egy hétnél kevesebbet (sic!) nem nagyon érdemes bemenni, matekozzátok ki, hogy az mennyi pénz”, majd hozzáteszi, hogy egyetlen kérdése lenne még, még pedig, hogy

Az Index tartalomfejlesztési vezetője erre büszkén kivágta, hogy az Index, mire a 24-es kolléga is reagált kissé felpaprikázva, hogy „b*szom, elég jól megy akkor, ha ennyi pénz van. Az Index fizeti ezt az utat, vagy a Soros-alapítvány?” Közölte, hogy megdöbbentőnek tartja, hogy az Index újságírójának moszuli kiruccanását is ideszámítva,

vannak alapítványok, amelyek 15 ezer dollárokat vágnak hozzá újságírókhoz úgy, hogy nem egészen tiszta, hogy milyen céllal is küldik őket konfliktuszónákba.

„Szóval, k*rva nagy összeget fizet az OSIFE, hogy egy for profit újság for profit újságírója menjen és tolja a magyar médiában ezt a témát. Az indexes kollégák ezt kvázi normálisnak tekintik, kérdés az nincs, hogy ezt így hogyan és mire fel” - mutatott rá.

Az Index Soros által finanszírozott újságírójánál itt szakadt el a cérna, és kérte ki magának a 24-es munkatársa magatartását, amellyel szerinte „az ő életét is veszélyezteti”. Ebben a hozzászólásában közölte azt is, hogy az OSIFE pénzeli ezeket a túrákat, ugyanakkor kikérte magának, hogy egy másik újságíró azt feszegesse, hogy a Soros-pénz mennyiben befolyásolja a megszülető cikkek irányultságát.

- szúrt vissza a 24-es újságíró. Amire viszont már az ugyancsak Soros pénzén is élő Átlátszó emblematikus arca torkollta le a 24 munkatársát azzal, hogy „te is kaptál Soros-szponzorált fizetést az Átlátszónál egy darabig, ne hőbörögj már, nagyon méltatlan, amit csinálsz.” Ennél a pontnál a kritizált indexesnél is elpattant a húr, közölte a 24-es kollégájával, hogy amit csinál, az akadékoskodás, a szíriai utazás előtt pedig a szervezéssel és a kikapcsolódással kíván foglalkozni, a vitát pedig ezzel befejezte.

Az Origo természetesen jó utat kíván az Index utazó riporterének és felfokozott érdeklődéssel várja a beharangozott szíriai riportot, amely bizonyára független, mértéktartó és hiteles lesz.