Több rezsitámogatást kapnak a háziorvosok

rezidensek elvándorlása, orvos, külföldi munkavállalás, Karosi Zoltán egy beteget vizsgál az észak-norvégiai Alta városban lévő háziorvosi rendelőjében
Vágólapra másolva!
Több rezsitámogatást kapnak a háziorvosok, összesen 130 ezer forinttal emel az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága. Az utalás néhány napon belül megérkezhet a háziorvosokhoz.
Vágólapra másolva!

A kormány arról döntött, hogy június 1-jétől minden háziorvosi praxis havi 130 ezer forinttal több rezsitámogatást kap. A plusztámogatást a háziorvosok az év hátralévő részére és jövőre is megkapják.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányrendelet szerint havi 260 ezer forintról

390 ezer forintra emelkedett

a háziorvosi rezsitámogatás. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő június 1-jéig visszamenőlegesen fizet a háziorvosi szolgáltatóknak. A pénzt néhány napon belül átutalják - tették hozzá.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Varga György

A közleményben úgy fogalmaztak: „a kormány kiemelt célja az alapellátás megerősítése, hiszen csak arra épülhet a jól működő egészségügyi rendszer”. Cél, hogy a lakosokhoz minél közelebb biztosított legyen az ellátás, ugyanakkor az

orvosi pálya vonzóbbá tétele

is fontos.

Az államtitkárság kitért arra, hogy 2018-ban 70 százalékkal több pénzt biztosítanak az alapellátás támogatására. Míg egy praxis finanszírozása a 2010-es kormányváltáskor átlagosan évente 10,5 millió forint körül volt, mára ez 16,2 millió forintra emelkedett - tették hozzá.

„A kormány a továbbiakban is elkötelezett az alapellátás fejlesztése mellett, így a következő háziorvosi támogatás a tervek szerint a jövő évben, március elsejével indulhat” - írták a közleményben.