Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Kedden zavartalan, forró napsütés várható. Eső kizárt. 35 fok körüli forróságra van kilátás. A déli szél többfelé megerősödik.

Szerdátólszombatig napokon keresztül folytatódik a rekkenő hőség, sőt néhány fokkal még tovább emelkedhet a hőmérséklet: pénteken és szombaton akár 40 fokot is mutathatnak a hőmérők. Csapadék nem valószínű. A reggelek is egyre melegebbek lesznek.

Vasárnap napközben egyre többfelé tornyosulnak a gomolyfelhők, és délutántól már záporok, zivatarok is kialakulnak. Egyelőre marad a 37-39 fok körüli forróság.

Ha lemaradt volna a tegnapról

Boldog névnapot!

Augusztus 1. az év 213. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 152 nap van hátra.

Ma a Boglárkákat köszöntjük.

A Boglárka újabb keletű női név, a boglárka virágnévből. A szóban forgó virágos növény neve a „boglár" kifejezésben gyökerezik, annak kicsinyített változata. Czuczor Gergely és Fogarasi János szerint: „(1), (bog-la-ár vagy bog-ol-ár) fn. tt. boglár-t, tb. ~ok. Általán valamely ékesség, mely bog alakúra van hímezve, kötve, verve, szőve vagy öntve. Különösen 1) Befoglalt gyöngy, drágakő, melylyel ruhákat ékesítenek." A boglárka, boglár kifejezés végső forrása pedig „bog" szavunk: „Általán csomóalaku dudorodás, kinövés, nevezetesen a fákon s más növényeken, göcs. Öszvetéve: ágbog. A somfának, bodzafának sok boga van. Így neveztetnek némely növények fejei, pl. a kenderé, máskép: buga."

Heti mozipremierek

  • Az Emoji-film
  • Bébibumm
  • Annabelle 2. - A teremtés
  • Anyák elszabadulva