Péntektől jön az igazi afrikai hőség

Budapesti strand körkép, Római Strandfürdő
Tavaly országosan 40 millió fürdőbelépőt értékesítettek. Idén várhatóan még több látogatójuk lesz a strandoknak.
Vágólapra másolva!
A folyamatos hőség miatt mára már négy megyére (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok) adta ki a legmagasabb, harmadfokú, azaz piros figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Facebook-oldalán az OMSZ kiemelte, az már biztos, hogy a mostani lesz a szezon eddigi legerősebb hőhulláma. A legmelegebb napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39-40 Celsius-fokot, sőt egy-egy helyen a 41 fok sem kizárt. Mindezek ellenére nem dőlt meg az idei, június végén mért áramfogyasztási rekord.
Vágólapra másolva!

Keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár. A legfrissebb időjárás előrejelzés szerint a napokban csak tovább fokozódik a kánikula.

A legforróbb időszak péntektől vasárnapig várható, így előreláthatólag meghosszabbítják majd a hőségriadót.

Országosan változatlanul magas a fürdők látogatottsága, sok a belföldi és a külföldi vendég egyaránt. Júliusban is a vártnak és a fürdők üzleti terveinek megfelelően alakult a belépések száma - közölte a Magyar Fürdőszövetség az MTI-vel.

Tavaly országosan 40 millió fürdőbelépőt értékesítettek. A forró nyár miatt idén várhatóan még több látogatójuk lesz a strandoknak. Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A Magyar Fürdőszövetség korábbi adatai szerint tavaly 8 százalékkal magasabb árbevételt értek el a szövetség tagjai közé tartozó fürdők az előző évhez képest.

Az összes fürdőben a növekedés 3 százalék körül alakult.

Az árak az elmúlt évben sem nőttek jelentősen, és idén sem volt általános áremelés.

2016-ban a szövetség tagjainak árbevétele meghaladta az 52 milliárd forintot, országosan pedig a fürdők közel 144 milliárd forint bevételt értek el. Országosan 40 millió fürdőbelépőt értékesítettek tavaly. Egyébként Magyarországon 550 fürdőegység működik, ezekben 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok - Palatinus, Római, Csillaghegy, Pünkösdfürdő, Paskál strandfürdő - nyitva tartását egy órával meghosszabbították. A fürdők és strandok területén térítésmentesen használható vízautomatákat helyeznek ki.

A hőség miatt a mentőknek országosan az átlagnál 15%-al több munkájuk volt az elmúlt 24 órában. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, hogy - érdekes módon - a budapesti esetszám nem nőtt az elmúlt napban, vidéken viszont 15 százalékkal ugrott meg a hőség miatti riasztások száma. Leggyakrabban az ájulással járó rosszullétek miatt telefonáltak, és a szokottnál több volt az infarktusok száma is - tette hozzá Győrfi Pál.

A vasúti sínek 45 Celsius-fokos felmelegedése miatt a MÁV tegnap fokozott pályafelügyeletet rendelt el országosan. A magyar vonatoknak csak harmadában van légkondicionáló vagy légjavító berendezés. Forrás: Oláh Róbert

A MÁV szakemberei tegnap óta folyamatosan ellenőrzik a vasúti sínek hőmérsékletét is.

A vasúttársaság közleménye szerint a tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, 50-60 Celsius-fok között a sínek deformálódhatnak, ilyenkor sebességkorlátozást vezetnek be. A felsővezetékek a nagy melegben megnyúlnak, emiatt előfordulhat szakadás, áramszedőtörés.

A MÁV-Start a hőségriasztás alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyenesen oszt ásványvizet az utasoknak.

Megközelítően csak a vonatok harmadában, mintegy 600-ban van légkondicionáló vagy légjavító berendezés.

A légkondicionáló az előre beállított hőfokot biztosítja, amíg a légjavító berendezés a külső hőmérsékletet képes néhány fokkal csökkenteni.

A Volánbusz közölte, hogy autóbuszai jelentős többsége digitális vezérlésű klímaberendezéssel van felszerelve,

amelyek jellemzően 17 és 28 Celsius-fok között állíthatók.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a klímák hatékonyságát ilyen meleg időben nagyban rontja, ha egy vonalon sok a megálló, mivel gyakran nyitják a járművek ajtaját. A Volánbusz a két legnagyobb budapesti autóbusz-állomáson mától szintén vizet oszt az utasainak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a szabadtéri tüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Forrás: MTI/Donka Ferenc

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta:

a száraz, forró időjárásban több a szabadtéri tűz, a kánikulában naponta negyven ilyen esethez hívják a tűzoltókat.

Mukics kiemelte, hogy

továbbra is érvényes a június 20-án elrendelt országos tűzgyújtási tilalom, amely szerint tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A helyettes szóvivő kiemelte: a szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százalékát emberi mulasztás okozza.

Továbbra sem dőlt meg a június végén mért áramfogyasztási rekord. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Továbbra sem dőlt meg az országos áramfogyasztási rekord, de ha tartós lesz a hőség, akkor a csúcsterhelés megközelítheti a júniusi szintet.

- közölte szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel. A rendszerirányító közölte, a nagy hőség ellenére azért alacsonyabb a terhelés, mert a nyári szabadságok miatt kisebb az áramfogyasztás, másrészt több nagyfogyasztó is ilyenkorra időzíti a karbantartási munkálatokat, ami enyhíti a rendszer terhelését.

A társaság tájékoztatása szerint a keddi hitelesített negyedórás rendszerterhelési csúcsérték 6040 megawatt (MW) volt, míg az idei nyári legmagasabb érték 6357 megawatt, amelyet június 28-án mért a Mavir.

A korábbi években mindig magasabb téli és alacsonyabb nyári csúcsterhelés az elmúlt időszakban egyre inkább megközelítette egymást. A Mavir 2015-ben tapasztalta először, hogy a nyári rendszerterhelés értéke meghaladta a téli csúcsértéket, ennek oka főként a korábbinál jóval több klímaberendezés.

Egyébként az eddigi nyári rekord csúcsterhelést 2015-ben regisztrálták, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot.

Locsolóautó hűti a villamossíneket a budapesti Blaha Lujza téren. Így próbálják megakadályozni a sínek kivetődését. MTI Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hőségriadó miatt több nagyvárosban locsolóautókkal, ivókutakkal és vízosztással igyekeznek segíteni a lakosokat.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a hőségriadó miatt Tarlós István főpolgármester utasította a főváros cégeit, hogy tegyenek meg mindent a lakosság hőérzetének csökkentéséért.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. Nappal elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat.

Az FKF emellett a BKV megrendelésére a villamossíneket is locsolja a kivetődés megakadályozása érdekében.


A Főkert valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, ha azonban valaki nem működő ivókutat talál, azt kérték,

jelentse be a 06 80 277 275-ös, ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az [email protected] e-mail címen.

Az öntözésre használt víz ivóvíz minőségű, ezért a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot.

Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy tilos fürdeni a parki, köztéri szökőkutakban.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a főváros 60 pontján idén május óta rendelkezésre állnak a tűzcsapokra szerelt ivócsapok, ezek pontos helyéről a www.ivocsap.hu weboldalon lehet tájékozódni.

A kánikula miatt egyelőre Magyarországon sehol nem rendeltek el vízkorlátozást. Fotó: Polyák Attila - Origo


A Fővárosi Vízművek Zrt. a hőségriadó idején nem zárja ki a szolgáltatásból a díjtartozással érintett fogyasztókat a főváros területén. Az előre tervezett, vízhiánnyal, víznyomás-csökkenéssel járó munkálatokat felfüggesztik, és kiemelten kezelik az esetleges műszaki meghibásodások javítását.

Az egri önkormányzat tájékoztatása szerint a legforgalmasabb belvárosi utcákat naponta többször hűtik locsolóautókkal. Szerdán és csütörtökön a Polgármesteri Hivatal, pénteken a Városgondozás Eger Kft. oszt ásványvizet a járókelőknek a legmelegebb órákban, a belvárosban és a Felsővárosban. A főtéren párakapukat állítottak fel.

Nyíregyházán a Közterület-felügyelet munkatársai 1400 palack hűtött vizet osztanak szét a belvárosban közlekedőknek, szerda 12 órától.

Zalaegerszegen a Zalavíz Zrt. péntekig a Dísz téren és a Kovács Károly téren oszt vizet minden nap 10 órától 16 óráig.

A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnapig „kutya egy forróság” lesz Magyarországon. Forrás: MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a

rekkenő hőség miatt fokozott figyelmet kell fordítani a haszonállatok folyamatos vízellátására, és a tűző nap elől árnyék biztosítására számukra.

A Nébih javaslata szerint az állatszállításokat úgy kell szervezni, hogy belföldön az éjszakai, kora hajnali órákban szállítsák az állatokat.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a 8 órát meghaladó szállítások esetében kizárólag olyan járművek használata az engedélyezett, amelyeknél a külső hőmérséklettől függetlenül, álló helyzetben is biztosított a megfelelő légcsere.

A hőségre való tekintettel a héten a járási hivatalok fokozottan ellenőrzik a munkáltatókat, hogy betartják-e az ide vonatkozó munkavédelmi szabályokat. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A hétvégéig elrendelt hőségriadó miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi főosztálya ismét felhívta a munkáltatók figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme miatt szükséges megelőző intézkedések fontosságára.

Közleményükben arra figyelmeztetettek, hogy a járási hivatalok ebben az időszakban fokozott figyelmet fordítanak a hőséggel összefüggő munkavédelmi előírások ellenőrzésére.