Különleges módszerrel figyelték a kommandósok S. Ábelt

S. Ábel sajtótájékoztató, Dr. Ütő-Siklódi Zoltán, Dr. Kiss D. Csaba
Vágólapra másolva!
Többek között kamerákat helyeztek a terrorelhárítók abba a lakásba, ahol S.Ábel lakott, így figyelték meg. A férfit néhány napja fogták el, miután a gyanú szerint bombát akart készíteni. Egy barátjával arról is beszélt, hogy prostituáltakat kéne kirabolni. S. Ábelt korábban kétrendbeli emberölés előkészülete, valamint lőfegyverrel visszaélés miatt jogerősen elítélék.
Vágólapra másolva!

Prostituáltakat akart kirabolni S. Ábel, aki ellen korábban kétszer is eljárás indult. A férfi most - a rendőrök szerint - egy barátjával bombát akart készíteni.

Ehhez az alapanyagokat is beszerezte. Sikerült is elkészítenie egy robbanószert, ami akár 3-5 méteres körben tudott volna súlyos sérüléseket okozni.

A bíróság elképzelhető, hogy egy rablást akart előkészíteni a bombájával. S. Ábel ugyanis az egyik barátjával erről beszélgetett.

S. Ábel sajtótájékoztató, Dr. Ütő-Siklódi Zoltán, Dr. Kiss D. Csaba Fotó: Polyák Attila - Origo

S. Ábelt először 2010-ben fogták el, miután a blogjában arról írt, hogy hogyan ölné meg egyetemi csoporttársait.

Azt tervezte, hogy 22 embert öl meg. Mindegyik leélt évért egyet. Valószínűleg külföldi iskolai gyilkosságok inspirálták.

A rendőrök szerint készült a gyilkosságokra. Engedélyt szerzett fegyver tartására, amit később meg is vett. A Kúria ezért két és fél évre ítélte, de ezt az ítéletet az Alkotmánybíróság törölte, mert egy olyan bíró vett részt a meghozatalában, aki korábban vizsgálóbíróként már részt vett az ügyben, ez pedig összeférhetetlen, sérült S. Ábel alkotmányos joga.

Csakhogy még az ítélet előtt S. Ábel bement egy gyorsétterembe a Móricz Zsigmond körtérnél, és többször belelőtt a mennyezetbe. Ezért nem jogerősen öt évre ítélték.

Most pedig újabb eljárás indult ellene. Két ügyvédje pedig ma ártatlanságát próbálta bizonygatni. A legtöbb kérdésre azonban nem válaszoltak. Azonban Kiss D. Csaba és Ütő-Siklódi Zoltán azt mondták, S. Ábel maga is elmondta korábban, hogy az ügyeit a média nagyon rosszul kezeli, és sokszor úgy állítják be, mint egy bűnözőt, pedig ő nem követett el semmit. Azt is állították, minden, amit elmondanak, azt az ügyiratok tartalmából olvassák fel. A tartalomból pedig szerintük kiderült, hogy S. Ábel.

Egy lehallgatott párbeszédet olvastak fel a védői, ami közben az ügyfelük és annak egy barátja nevetgélve beszélnek telefonon a prostituáltakhoz járó férfiakról. Nem olvasták fel az egész beszélgetést, csak egy kis részletet belőle.

S. Ábel sajtótájékoztató, Dr. Ütő-Siklódi Zoltán, Dr. Kiss D. Csaba Fotó: Polyák Attila - Origo

A két ügyvéd szerint S. Ábel soha nem akart ártani senkinek, és nem is veszélyes. Ezzel persze ellentétben áll az a tény, hogy korábban a bíróság szerint 22 embert akart megölni, illetve az, hogy egy étteremben lövöldözött.

- reagált erre Kis D. Csaba. Hozzátette, nem is lőfegyverrel lövöldözött, hanem egy muzeális fegyverrel. Szerinte ez fontos. Ilyenből elvileg kettő is van S. Ábelnek.

Mielőtt bombakészítésért elkapta volna a TEK S. Ábelt megfigyelték. Lehallgatták a telefonjait, követték és a szülei lakásában kamerákat és mikrofonokat helyeztek el. A lakásban készült felvételek közül párat meg is mutattak.

A fotók, amelyeket a TEK készített Fotó: Polyák Attila - Origo

A két ügyvéd szerint a bomba alapanyagai mind legálisan beszerezhetőek különféle boltokban.

- mondta Kis D. Csaba.

- tette hozzá.

S. Ábel jelenleg előzetes letartóztatásban van. A két védő a jelenlegi, robbanóanyaggal visszaélés miatt indult eljárásában képviseli őt.