Kettős élelmiszer-minőség van a nyári termékeknél is

Vágólapra másolva!
A Földművelésügyi Minisztérium szerint a nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség. Ezt igazolta a most lezárult, a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rendelt el azért, hogy kiderítse: a magyar és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e.
Vágólapra másolva!

A szaktárca keddi tájékoztatása szerint a szakemberek

a 39 vizsgált termékpár mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést,

amely ismét alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét.

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthető termékeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket.

A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik.

Hiába az azonos márkanév, ha eltérnek az összetevők

A 39 termékpárból 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktél alap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs volt. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál az összetétel tért el, hiába volt azonos a márkanév.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során nem csak a külső minőség szerinti osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget - bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt - a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek.

Mindezek alapján a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte egy egyeztetés előkészítését, melynek célja, hogy a szakmai szervezetek javaslatait megismerje a kettős élelmiszer-minőség jelenségének megoldására.

„Ahogy eddig, ezután is kiállunk a magyar vásárlók érdekei mellett” - olvasható a minisztériumi tájékoztatásban.

Egységes minőségbiztosítás kell

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint az, hogy néhány vizsgált termék között különbség van, még

nem jelenti azt, hogy bármelyik rosszabb minőségű lenne.

Közleményükben rámutattak, uniós vizsgálati módszer kidolgozására van szükség, amely jó eséllyel még az ősszel megszületik.

Mint írják, ebben külön ki kell térni a minőség fogalmára,a tagállami jogszabályok, a kulturális és ízlésbeli különbségek és az eltérő jogalkalmazás hatásának elemzésére. Úgy vélik, ezek hiányában megalapozatlan, hitelrontó információk kerülhetnek ki, amelyek negatív hatással lehetnek akár egy-egy magyar alapanyagokat feldolgozó vállalatokra is.