Hazahozhatják a kómába esett szegedi lányt

Vágólapra másolva!
Néhány napon belül a szegedi klinikán lesz Burkus Vanessza, az a 19 éves magyar lány, aki három hete kómában fekszik egy burgaszi kórházban.
Vágólapra másolva!

Mint azt az Origo korábban megírta, a fiatal lányt Bulgáriában érte súlyos autóbaleset. A 19 éves Vanesszát, akinek két nyaki csigolyája is eltört és kétoldali agyi ödémája van,

mesterséges kómában tartják.

A család sokáig nem tudott dűlőre jutni a burgaszi kórházzal, kálváriájukról a Délmagyar.hu számolt be először. A szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője és tolmácsok próbáltak segíteni a lány hazaszállításában, de nem várt akadályokba ütköztek. Kiderült,

Vanesszát csak magánrepülővel lehetne hazahozni,

ám ehhez szüksége lenne az állapotát igazoló papírokra és egy friss CT-re. A kórház azonban erre nem volt hajlandó, a Csongrád megyei lap szerint eddig a szegedi professzor többszöri megkeresésére sem reagáltak.

Vanessza ügyében a szófiai külképviselet is segített. Az Origo megkeresésére közölték, többször egyeztettek a kórházzal és a főorvossal is. Lefordították a lány zárójelentését, folyamatos kapcsolatban voltak az édesapával, de a hazaszállítás lebonyolításában már nem tudtak a segítségükre lenni.

A Népszava kedden tudta meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, hogy

Vanesszát napokon belül a szegedi klinikán ápolják tovább.

A bolgár kórház egyébként azt állítja, ők minden nap friss orvosi jelentést küldtek a szegedi professzornak. Vanesszát a Trustair légi mentőegység szállítja haza.

Ha minden a tervek szerint megy, már ezen a héten a szegedi klinikán lesz.