Már a szegedi klinikán van Burkus Vanessza

Burkus Vanessza, Szeged, repülő, mesterséges kóma, kómába esett lány
Szeged, 2017. augusztus 10. A Bulgáriában balesetet szenvedett, majd kómába esett 19 éves nőt repülőgépről mentőautóba viszik a szegedi repülőtéren 2017. augusztus 10-én. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Az állapota stabil. Ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik, az orvosok pénteken megkezdik az egyelőre mesterséges kómában tartott lány ébresztését.
Vágólapra másolva!

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője közölte: a 19 éves lány az intenzív osztályra kerül, ahol az agyról és a nyaki gerincről MRI-vel képalkotó vizsgálatokat végeznek.

Egyelőre altatásban tartják Burkus Vanesszát, ahogyan a burgaszi kórházban is tették, de ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik, akkor

akár már pénteken megkezdik az ébresztését.

Ha műteni kell, azzal a jövő hétig biztosan várni fognak.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az orvos szerint Vanessa nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata. "De erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandóak-e vagy sem."

A 19 éves nő

három hete szenvedett autóbalesetet,

amely miatt agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája eltört. Mostanáig Burgaszban kezelték és mesterséges kómában tartották. A kórházak és a nagykövetség szombaton egyeztettek Vanessza hazaszállításáról.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő kedden sajtótájékoztatón elmondta, a

balesetnek egy halálos áldozata és két súlyos sérültje van,

egyikük medencecsont-sérülést szenvedett. Az elhunyt idős nő holttestét már hazaszállították, a vele lévő 7 éves unokáját pedig a nagykövetség segítségével soron kívül hazautaztatták.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium augusztus 7-én az Origóval közölte: többször egyeztettek a kórházzal és a nőt kezelő főorvossal is. A szófiai külképviselet folyamatosan a hozzátartozók rendelkezésére állt, a tolmácsolásban is segített.