Több embert agyonütött egy kidőlt fa Madeirán - magyar is van a halálos áldozatok között

2017.08.15. 20:01

Több ember is életét vesztette kedden a Portugáliához tartozó Madeira szigetén egy vallási ünnepségen, amikor egy szabadtéri kegyhelyen az összegyűltekre dőlt egy fa. A helyi egészségügyi hatóság tájékoztatása szerint legalább 12-en meghaltak, és 52-en megsérültek. A sérültek között egy magyar állampolgár is volt, ő a kórházban életét vesztette - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Sajtó Főosztálya.

A hívők a sziget Funchal nevű fővárosától mintegy 5 kilométerre lévő botanikus kertben egy forrásnál gyűltek össze, ahol egy Mária-kegyhely van. Egy kétszáz éves tölgy dőlt rájuk.

Largo da Fonte, 2017. augusztus 15.Forrás: MTI/EPA/LUSA/Homem De Gouveia

Az emberek a Nossa Senhora do Monte, az az Montei Miasszonyunk nevű ünnepet tartották volna meg, amikor a baleset megtörtént. A Montei Miasszonyunk Funchal védőszentje, ünnepnapja a sziget legnagyobb és leghíresebb ünnepe, amelyre hagyományosan sokan zarándokolnak el az egész világból Madeirára.

Magyar áldozat is van

A francia és a spanyol hírügynökség szerint a sérültek között egy-egy magyar, francia és német van. Hét sérült állapota súlyos.A lisszaboni magyar nagykövetség kedd este az MTI megkeresésére megerősítette: egy magyar állampolgár is megsérült.

A nagykövetség munkatársa telefonon azt mondta: egyelőre csak annyit tudnak, hogy a magyar sérült a sürgősségi osztályra került.

A lisszaboni sajtóinformációk szerint a kórház este fél 8-kor tart sajtótájékoztatót a sérültek állapotáról.

A Jornal da Madeira című helyi lap írta meg először, hogy meghalt az a magyar állampolgár aki megsérült a madeirai vallási ünnepen történt súlyos balesetben kedden. Kedd este ezt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sajtó Főosztálya is megerősítette. 

A lisszaboni magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot az elhunyt családjával, és minden konzuli segítséget megad a tragédiában érintett hozzátartozóknak. A Madeira szigetén tartózkodó tiszteletbeli magyar konzul a helyszínről segíti az ügyintézést, illetve folyamatos kapcsolatot tart fent a kórházzal és az illetékes hatósági szervekkel - tudatták.

A nagykövetség nem tud további magyar érintettségről - olvasható a közleményben.

A lap azt írta internetes oldalán, hogy a 12 halálos áldozat között négy külföldi van: egy francia, egy magyar és egy német. A negyedik külföldi áldozat állampolgársága még nem ismeret.
A Jornal da Madeira nem közölte, hogy minderről milyen forrásból értesült.

Largo da Fonte, 2017. augusztus 15.Forrás: MTI/EPA/LUSA/Homem De Gouveia

Madeira regionális kormánya háromnapos gyászt hirdetett meg.

A Público című lap szerint a 200 éves tölgyfát már három éve veszélyesnek minősítették, és arra figyelmeztettek, hogy bármikor kidőlhet. Valószínűleg gyökerestől szakadt ki a földből és dőlt rá több hívőre, akik egy mellette lévő kegytárgyboltban gyertyát akartak venni.