Augusztus 20.: nem csak a tűzijátékot érdemes megnézni

2017.08.18. 10:07

Augusztus 20-ról mindenkinek a tűzijáték az elsődleges program, ami eszébe jut, de az államalapítás ünnepe ennél sokkal több, érdemes hát felfedezni nemzetünk különlegességeit is. A fővárosban egész hétvégén különböző programokkal készülnek; lesz légi- és vízi parádé is, koncertek, de gasztronómiai élvezetekből sem lesz hiány.

Dínomdánom

Ha szereti a magyar ízeket és érdekli a szomszédos országok gasztronómiája is, érdemes már 19-én ellátogatni a Várkert Bazárhoz a Magyar Ízek Utcájára. Szombaton délelőtt 10:00-tól egészen éjfélig, vasárnap szintén délelőtt 10:00-tól 22:00-ig a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig kóstolhatunk különlegességeket, mint például az idei Magyarország Tortáját vagy éppen a Szent István-napi kenyeret. A Magyar Ízek Utcájának Védegylete idén nyolcadik alkalommal szervezi meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcáját, mely az év talán legnagyobb látogatottságú gasztronómiai eseménye. 

Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya, a budapesti SUGAR! Design cukrásza készített. A torta habtészta alapú, roppanós mogyorós réteggel, fekete ribiszke zselével, tejcsokoládés karamellel, mogyoróhabbal a tetején. A legfinomabb, hozzáadott cukor nélkül készült torta a Pöttyös Panni lett, Varga Margit cukrász alkotása. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található pöttyök is kiemelnek.

Pöttyös Panni, az ország cukormentes tortájaForrás: Origo

Ha nem szereti az édességet, aggodalomra semmi ok, ugyanis a Szent István-napi kenyeret is itt kóstolhatjuk meg. A 2017-es győztes a Kurdi Family Pék Kft. Görböc névre hallgató kenyere lett. A Görböc a Magyar Élelmiszerkönyv alapján búzakenyér (90%-ban búzalisztből készül), de van benne egy csipet teljes kiőrlésű rozsliszt, ami különleges, selymes aromát ad a gyönyörű, aranybarna, ropogós héj mellé.

A Szent István-napi kenyér 2017-ben a Görböc lettForrás: Origo

A hazai ízek mellett a Kárpát-medence minden tájáról kóstolhatunk ételeket. Lesz karcagi birkapörkölt, kakastöke pörkölt, számtalan kézműves termék, gyömbéres kolbász, pálinkakülönlegességek, magyar halkülönlegességek, házi sörök, szatmári töltött káposzta, de malacot is sütnek nyárson a Duna partján. A Magyar Ízek Utcája idén vendégül látja a V4 nemzeteinek gasztronómiáját. A látogatók a magyar ízek mellett megkóstolhatják a lengyel, a cseh és a szlovák étel- és italkülönlegességeket.

Karcagi birkapörköltet is kóstolhatunk a hétvégén.Forrás: Origo

Jó ebédhez szól a nóta” - szokták mondani, ez a nemzeti ünnepünkön sem lesz másképp. A finom ételek mellett szombaton és vasárnap koncertekkel várják az érdeklődőket a Clark Ádám téren. Fellép többek között a Balkan Fanatik a Bagossy Brothers Company, a Ghymes, Szabó Balázs Bandája, Ed Philips and the Memphis Patrol, Kolompos, Tóth Gabi, a Supernem, valamint Ferenczi György és a Rackajam.

Vízen, levegőben, földön, égen

Augusztus 20-án már korán reggel elkezdődik az ünnepség a Kossuth téren. Fél 9-től megkezdik a magyar zászló ünnepélyes felvonását,  majd a köztársasági elnök, Áder János mond beszédet, valamint következik a honvédtisztek ünnepélyes eskütétele.

Délelőtt 10 és 11 óra között látványos légi- és vízi parádét tartanak az Országház előtt, mindeközben egészen 16:00-ig nyitva áll a Parlament az érdeklődők számára. Délután fél 3-kor aratómenet és kenyéráldás a Szent István-szobornál, majd következik az ünnepi szentmise a Szent István Bazilikánál. 

A tavalyinál is látványosabb lesz az idei tűzijátékForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Arpad Kurucz

A szokásokhoz híven idén is lesz Szent Jobb körmenet, ez este 6 órakor kezdődik. Délelőtt 10-től este 8 óráig pedig a Mesterségek Ünnepe várja a Budai Várba látogatókat.

21:00-kor kezdetét veszi az ünnepélyes tűzijáték, melyet idén a Duna Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszára helyeznek át. Több új látványelemet is bemutatnak, és a Parlament épülete is kiemelt szerepet kap majd.