Súlyos szívbetegsége volt a Duna Arénában újraélesztett férfinak

EGYÉB TÁRGY ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET épület belső FOTÓ FOTÓTÉMA korlát lámpa medence sportlétesítmény TÁRGY tükröződés
Budapest, 2017. február 21. A Duna Aréna, a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye a helyszínbejárás napján, 2017. február 21-én. Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos ezen a napon bejelentette, hogy a szerződésben vállalt határidő előtt és költségkereten belül elkészült a létesítmény. Július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden rendezik meg a világbajnokságot. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban az Origo is megírta, egy 65 év körüli férfinak leállt a szíve és elmerült a vízben a Duna Arénában zajló FINA Masters világbajnokságon. Sikerült újraéleszteni, jelenleg a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika intenzív osztályán fekszik.

A FINA Masters világbajnokságon tegnap dél körül egy 65 év körüli sportoló épp a levezető úszását úszta a műugró medencében, amikor leállt a szíve és elsüllyedt a vízben. Szerencsére az egészségügyi személyzet gyorsan észlelte, és másodperceken belül kihúzták a vízből.

Szívinfarktusa és súlyos koszorúér-betegsége volt a Duna Arénában újraélesztett férfinak. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

- mondta Merkely Béla, a FINA Orvosi egészségügyi ellátásért felelős vezetője az Origónak. A szívritmusát helyre tudták állítani, de a helyszínen elvégzett ultrahang vizsgálat a szív összehúzódásának súlyos zavarát mutatta, ezért egy speciális mechanikus eszközzel, folyamatos újraélesztés mellett a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikára vitték. Ott már várta a kardiológus, aneszteziológus, szívsebész és érsebészcsapat.

Kritikus volt a helyzet, mert a versenyhelyzet közbeni újraélesztés siker rátája alig 5%.

- magyarázta portálunknak Merkely Béla. A mellkasát folyamatosan nyomó eszközt műszív terápiára cserélték, ez az eszköz forgatja a vért a szervezetben és közben oxigénnel dúsítja, ezzel elérhető lett, hogy a fontos szervekbe folyamatosan áramoljon a vér.

Ezek után megkeresték a hirtelen szívhalál okát, ami

infarktussal szövődött súlyos koszorúér-betegség volt, többszörös szűkületek és elzáródások voltak láthatóak.

Ebbe a koszorúér-rendszerbe öt gyógyszeres fémhálót helyeztek el. Nagyjából éjfélig tartott, mire stabilizálták a helyzetet, jelenleg a klinika intenzív osztályán van a férfi, állapota stabilabb, de még mindig súlyos. Túl van az első kritikus 24 órán, Merkely Béla szerint a sportoló jó fizikummal rendelkezik, van esélye a felépülésre.

Merkely Béla, igazgató, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Forrás: Talán Csaba

- tette még hozzá a FINA Orvosi egészségügyi ellátásért felelős vezetője, aki egyben a klinika igazgatója is.