Hétfőn dönt a magyar külügy a következő lépésekről, miután a holland kormány elhatárolódott nagykövetétől

Vágólapra másolva!
A külgazdasági és külügyminiszter értékeli, hogy a holland külügyminiszter pénteken felhívta a távozó holland nagykövet kijelentése miatt. A holland politikus azt mondta: nyilvánvaló, hogy nem tükrözi a holland kormány álláspontját, amit a nagykövet a terrorizmus és Magyarország összefüggéséről mondott. Szijjártó Péter azt mondta, hétfőn döntenek arról, hogy mi a következő lépés.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter értékeli, hogy a holland külügyminiszter pénteken felhívta a távozó holland nagykövet kijelentése miatt; az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, de Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül.

Szijjártó Péter azt mondta: Bert Koenders holland külügyminiszter telefonon felhívta őt, és kijelentette:

ettől elhatárolódott, és úgy fogalmazott, "nem boldog" a kijelentés miatt.

Bert Koenders kérte, hogy próbálják csökkenteni a feszültséget - idézte holland kollégája szavait Szijjártó Péter.

A miniszter arra kérte a holland tárcavezetőt, hogy ezt tegye világossá a nyilvánosság előtt is, ami aztán meg is történt. A holland külügyminisztérium hovatalos nyilatkozatban határolódott el a nagykövettől.

Hozzátette: hétfőn konzultál a hazarendelt hágai magyar nagykövettel, az ottani ideiglenes ügyvivő pedig bemegy a holland külügyminisztériumba, és „még egyszer ezt a beszélgetést lefolytatja”.

Hétfőn döntenek arról, hogy mi a következő lépés

- közölte.

Közleményben határolódott el

Bárminemű arra vonatkozó utalás, hogy kapcsolat lenne egy európai uniós tagállam és a terroristák módszerei között, hibás. „Szeretnék elhatárolódni az ilyen tartalmú kijelentésektől” - jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter pénteken.

A holland tárcavezető a minisztérium által közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta:

nyilvánvaló, hogy a magyar kormány cselekedetei nincsenek kapcsolatban a terrorizmussal.

Magyarország szövetséges és társtagállam az Európai Unióban - írja a közleményben.

Korábbi nyilatkozatában Koenders azt mondta, hogy a távozó budapesti holland nagykövet vitatott kijelentései nem tükrözik kormánya álláspontját, de elismerte: miniszterként felelős a nagykövet kijelentéseiért.

Pénteken Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, ezzel meghatározatlan ideig szünetel a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között.

Gajus Scheltema budapesti holland nagykövet a 168 órának adott búcsúinterjújában egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.