Orbán fogadta Putyint a Sportarénában

Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin, Papp László Sportaréna, 2017, augusztus
Budapest, 2017. augusztus 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke (b2) a budapesti cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2017. augusztus 28-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A tervezetthez képest többórás késéssel, de megérkezett Budapestre Vlagyimir Putyin orosz államfő, a hivatali gépe valamivel 15 óra után szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren. Az orosz delegáció ezúttal nem a Parlament, hanem a Papp László Sportaréna felé vette az irányt, ahol Putyin Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásokat. Az orosz elnök terv szerint a ma kezdődő, budapesti cselgáncs-világbajnokság megnyitóját is megtekintette volna, amely viszont időközben befejeződött, így erről végül lemaradt. Az orosz hírügynökség szerint Putyin újra megerősítette, hogy Paks II. finanszírozása stabil. Az orosz elnök este nyolc óra körül utazhatott haza. 
Vágólapra másolva!

Valamivel délután fél 4 előtt landolt Vlagyimir Putyin gépe a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren. Az orosz államfő most egy Tupoljev típusú repülőgéppel érkezett, legutóbb, amikor februárban Budapestre látogatott, még egy Iljusin (az IL-96 300-as típusok 1993 óta szolgálják az orosz elnököket) gépet használt. A cserét talán magyarázhatja, hogy a Flightradar24 adatai szerint

Putyin nem Moszkvából szállt fel, hanem az orosz fürdőváros, Anapa repteréről.

Így aztán a Fekete-tenger felett, Bulgárián és Románián át közelítette meg Magyarországot. Összesen négy gép kísérhette el az orosz államfőt a magyar útjára: ma délután kettő (ezek egyikén utazott Putyin), délelőtt egy és még pénteken a delegáció első segédgépe landolt a Ferihegyen. Előbbin utaztak az orosz kormány miniszterei, akik szintén delegáltak Budapestre. Az biztos, hogy köztük van Pavel Kolobkov orosz sportminiszter és Veronika Szkvorcova egészségügyi miniszter.

Budapest, 2017. augusztus 28. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Liszt Ferenc repülőtéren Forrás: MTI/Kkm / Kovács Márton

Az MTI egyelőre nem, az orosz RIA Novosztyi hírügynökség viszont beszámolt róla, hogy Vlagyimir Putyin gépe délután 3 óra után leszállt a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Kissé szokatlan módon innen az orosz államfő nem a Parlament felé vette az irányt, hanem egyenesen a Papp László Sportarénába tartott, ahol tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ez persze érthető abból a szempontból, hogy az orosz vezető mostani vizitje kettős célú volt: egyrészt egyeztetett magyar kollégájával, másrészt pedig megtekintette a ma kezdődő, budapesti cselgáncs-világbajnokságot is. Eredetileg úgy volt, hogy Putyin részt vesz a nyitóünnepségen, de végül az orosz elnök nem ért oda a ceremóniára.

Putyin a nemzetközi dzsúdószövetség tiszteletbeli elnöke, maga is 8 danos mester.

Korábban is volt már példa arra, hogy Putyin dzsúdóversenyek vendége volt, így történt a 2010-es bécsi Európa-bajnokság idején, vagy Japánban, ahol a cselgáncs mellett az is belefért, hogy a vitatott hovatartozású Kuril-szigetekről egyeztessen.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke Orbán Viktor miniszterelnök társaságában érkezik a Papp László Budapest Sportarénába Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor este fél nyolc körül posztolt képeket a Facebookon a látogatásról.

Putyin félnapos látogatása nemcsak a kormányfői tárgyalásról szólt, ezzel párhuzamosan ugyanis több orosz miniszter is a magyar fővárosba érkezett, hogy megtartsák a magyar-orosz vegyes bizottság soros ülését. Az itteni munka lényege, hogy kiszélesítsék a két ország gazdasági együttműködését, így szó lehetett az agrárszektor és a gyógyszeripar lehetőségeiről is.

Visszatérve az Orbán-Putyin egyeztetésre, ennek fő napirendje a hosszú távú gázszerződés meghosszabbítása lehetett - legalábbis erről beszélt Kun Miklós történész az M1 közszolgálati csatornának, ugyanez pedig az orosz híradásokban is elhangzott azzal a kiegészítéssel, hogy Paks II. szintén terítéken lesz. Az Oroszország-szakértő azt is megjegyezte, hogy

Az orosz statisztikai hivatal jelentése szerint a szankciók ellenére ugyanis a második negyedévben 2,6 százalékkal nőtt az orosz gazdaság, és várhatóan az éves növekedés is ezzel megegyező lesz.

Mi fér bele fél napba

Havasi Bertalan, a miniszterelnök-sajtófőnöke előzetesen azt nyilatkozta a Magyar Idők napilapnak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a déli órákban érkezik Budapestre és egy néhány órás munkalátogatás erejéig marad.

Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin és Marius Vizer (j) az Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Orbán Viktorral folytatott tárgyalás mellett az orosz politikus megtekintette a cselgáncs-világbajnokság néhány mérkőzését is. Az M4 Sport élő közvetítésén látszott, ahogy az orosz elnök a magyar miniszterelnök és a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke, Marius Vizer társaságában követi az egyik orosz érdekeltségű összecsapás eseményeit. A délutáni versenyprogram 16 órakor kezdődött meg.

Egy olvasónktól kapott fotón az látszik, ahogy Putyin konvoja megérkezett az Arénához. A menet több tucat járműből állt, és helikopterek is köröztek a levegőben. Az Arénában három ellenzéki törpepárt négy darab képviselője Putyin ellen tüntetett a dzsúdóversenyen, a nézőtéren. Úgy jutottak be, hogy vásároltak négy belépőjegyet a világbajnokságra.

Autók mindenhol Forrás: Origo

Az orosz delegáció célba érésével párhuzamosan a BKK arról adott ki tájékoztatást, hogy az 1-es villamos ismét a teljes vonalon közlekedik, ahogy a 200E-s busz is. Az 54-es, 55-ös, 84E, 89E, 294E és 245E jelzésű járatok esetében szintén helyreállt a rend.

A rendőrség ugyanakkor lezárta a Stefánia utat az Egressy út és az Ifjúság útja között,

ezért a 75-ös és a 77-es trolibusz terelve közlekedik. Este háromnegyed nyolc és fél kilenc között újra voltak korlátozások a Papp László Budapest Sportaréna és a ferihegyi repülőtér közötti útvonalakon. Feltétezhetően az orosz elnök ekkor utazott haza.

Putyin beszélt

Az Orbán-Putyin tárgyalásról a Ria Novosztyi idéz az orosz államfőt, aki kijelentette, hogy elégedett a két ország gazdasági viszonyának alakulásával. Úgy fogalmazott, hogy örül a lehetőségnek, hogy bilaterális kapcsolatokról egyeztethet sportrendezvényeken. Értékelés szerint a nehézségek ellenére a magyar-orosz gazdasági együttműködés kedvezően alakul.

Hozzátette, hogy jó hír, hogy a magyarországi orosz beruházások mértéke elérte a 1,5 milliárd dollárt. Leszögezte, hogy a két ország vezetése továbbra is dolgozik a közös projektjein, beleértve az energia szektort is. Ennek kapcsán kiemelte, hogy

a paksi projekt 12 milliárd dolláros finanszírozása biztosított,

a következő év elején pedig a konkrét munkálatok is megkezdődhetnek. Megjegyezte, hogy más területen, így a gyógyszeriparban is vannak közös beruházások, illetve leszögezte, hogy a magyar válallkozók érdekeit minden lehetséges módon támogatni fogják Oroszországban.

Vlagyimir Putyin Forrás: MTI/Kovács Tamás