Vágólapra másolva!
Matolcsy Zita lemond a Pallas alapítványoknál vállalt tisztségeiről, és visszafizeti a munkáltatói kölcsönét - derül ki a Pallas Athéné Alapítványok közleményéből.
Vágólapra másolva!

Matolcsy Györggyel történt augusztus 25-i házasságkötése után Matolcsy Zita arról tájékoztatta a Pallas Athéné Alapítványokat, hogy a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítványnál betöltött kuratóriumi tagságáról lemond, valamint a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál végzett senior kutatói tevékenységét befejezi, így ezt követően egyik Pallas alapítvánnyal sem áll jogviszonyban.
Továbbá lemond a jegybanki alapítványok által támogatott doktori iskolában folytatott tanulmányaihoz kapcsolódó ösztöndíjáról.

Kiderült a közleményből az is, hogy Matolcsy Zita a 2015-ben felvett munkáltatói kölcsönének fennmaradt részét egy összegben visszafizeti a jegybanknak, így munkáltatói kölcsönszerződése lezárul.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György feleségül vette Vajda Zitát, akivel tavalyi válása után egy ideje már élettársi kapcsolatban élt.

A jegybank elnökének új felesége több közép- és felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező közgazdász-szakember, aki előbb a Budapesti Gazdasági Főiskolán, majd a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát. Elsőként az Antares Hungary Magyarország Kft.-nél helyezkedett el külkereskedelmi szakemberként, utána pedig három évig volt a Morgan Stanley Magyarország elemzője. 2010-től a Nemzetgazdasági Minisztérium alkalmazottjaként először makrogazdasági, majd nemzetközi területen végzett kutató-elemzői munkát. 2013-tól a Magyar Nemzeti Banknál dolgozott, ahol nemzetközi pénzügyi titkári feladatokat látott el. 2016 májusától a PAGEO Kutatóintézet India-kutatója, valamint a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány igazgatóhelyettese volt. 2015 júniusától a Pécsi Tudományegyetem és a Pallas Athéné Alapítványok által közösen indított geopolitikai doktori iskola PhD-szakos hallgatója volt.

Vajda Zita házasságkötése után tehát hivatalosan is bejelentette: Matolcsy György feleségeként minden olyan megbízatásról, munkakörről és juttatásról lemond, ami bármilyen módon összefüggésben lehet a férje által betöltött társadalmi pozícióval, az általa végzett szakmai tevékenységgel.