Újabb mérföldkőhöz érkezett a Budapesti Gazdasági Egyetem

Dietz Ferenc
Vágólapra másolva!
A Berzsenyi Dániel utcai smart campus szerdai átadása egy újabb mérföldkő az intézményünk történetében, ezzel a fejlesztésünkkel is a piaci viszonyok kihívásaira igyekszünk tudatosan reagálni – mondta Dietz Ferenc az Origónak adott interjújában. A Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja szólt arról is, hogy összesen 5 577 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait egyetemükön, amellyel a negyedik helyen állnak a 28 állami felsőoktatási intézmény között, míg a pótfelvételi keretében ők vették fel a harmadik legtöbb hallgatót.
Vágólapra másolva!

Mi a jelentősége annak, hogy átadják a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) új épületét a Berzsenyi utcában?

A Pesti Kereskedelmi Akadémia, mint jogelőd után a 160 éves fennállását ünneplő Budapesti Gazdasági Egyetem, az alapítása óta sok változáson ment át, azonban szilárdan meghatározó szereplője a hazai felsőoktatásnak. 2000-ben a Budapesti Gazdasági Főiskola három jó nevű intézmény (Külkereskedelmi Főiskola, Pénzügyi és Számviteli Főiskola, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola) integrációjával alakult meg, és 2016-ban elnyerte az alkalmazott tudományok egyeteme minősítést.

Dietz Ferenc: Igyekszünk tudatosan reagálni a piaci viszonyokra Fotó: Mudra László - Origo

Ezzel a fejlesztésünkkel is a piaci viszonyok kihívásaira igyekszünk tudatosan reagálni. Széleskörű a vállalatokkal való kapcsolatunk, több cégvezető rendszeresen tart előadásokat egyetemünkön, közreműködik a tanácsadó testületeinkben. A munkaerőpiaci visszajelzések mellett figyelembe vettük azt is, hogy a Z-generáció igényei teljesen mások a korábbi generációkhoz képest, sokkal tudatosabban gondolkodnak, élményközeli, interaktív oktatást várnak el tőlünk. Ehhez kell igazítanunk az oktatási infrastruktúránkat és a hallgatói szolgáltatásainkat is. Az új smart campusunkban nem csupán a legkorszerűbb digitális megoldások (wi-fi hotspotok, távvezérelt projektorok, tereminformációs tabletek, jelenlét érzékelésű világítás, kártyás beléptetés) kaptak jelentős szerepet, hanem az energiatakarékosság, a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás is.

Mennyibe került az új campus?

Az intézmény saját bevételéből gazdálkodtuk ki azt a 694 millió forintot, ami a beruházás teljes értéke.

Így a Berzsenyi smart campusunk ad majd otthont a Vállalkozásfejlesztés mesterképzésünknek, a Team Academy programunknak, illetve az egyetem kiemelt fontosságú szakirányú továbbképzéseinek (Business Coach, Üzleti és HR menedzser, Európai pénzügyi szaktanácsadó stb.), felnőttképzéseinek (adótanácsadó, könyvelő stb.). Emellett a Budapest LAB Vállakozásfejlesztési Központunk is itt fog működni, amelynek célja, hogy a kelet-európai vállalkozásfejlesztés vezető kutató, képző és tudásszolgáltató bázisává fejlődjön.

"2015-ben vetődött fel először az új campus építésének az ötlete" Fotó: Mudra László - Origo

Mi a tervük az Egyetem további épületeivel?

A BGE jelenleg térben tagolt campus-hálózattal rendelkezik, de mindegyik épületünknek megvannak az egyéni előnyei, mint például a történelmi múlt, a jó közlekedés, a gyönyörű környezet, vagy az oktatással egy épületben levő kollégium. Az elmúlt években mindegyik épületegyüttesünkben jelentős funkcionális korszerűsítéseket valósítottunk meg a megújuló oktatási módszertani igényekhez illeszkedve, emellett mindenütt energetikai felújításokat is végeztünk.

A BGE a kollégiumi férőhelyekkel hogyan áll?

A BGE négy saját kollégiummal rendelkezik, a fővárosi kollégiumaink teljes kihasználtsággal üzemelnek. A jónak mondható kollégiumi ellátás és szolgáltatás mellett elsősorban a külföldi hallgatók létszámemelkedése miatt kollégiumi férőhelyhiánnyal küzd intézményünk, így nagyon várjuk a magyar kormány kollégiumépítési programját, amelynek már folynak az előkészületei.

akadálymentesítéssel, energiaracionalizálással hallgatóink kényelme érdekében. A hallgatókért folyó óriási versenyben ugyanis csak úgy tudunk sikeresek maradni, ha nemzetközi színvonalú képzést, infrastruktúrát és hallgatói szolgáltatásokat biztosítunk egyidejűleg.

Szeptembertől hány diák kezdi meg a tanulmányait a BGE-n?

Összesen 5 577 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait egyetemünkön, amellyel a negyedik helyen állunk a 28 állami felsőoktatási intézmény között. A pótfelvételi keretében mi vettük fel a harmadik legtöbb hallgatót. A turizmus-vendéglátás alapképzési szakunkat választották a legtöbben, de különösen kedveltek még a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a nemzetközi gazdálkodás, valamint a gazdaságinformatikus szakjaink is.

Az elhelyezkedést tekintve szintén kiváló eredményeket produkálnak végzett hallgatóink, és a piaci visszajelzések alapján is büszkék lehetünk gyakorlatorientált és színvonalas oktatásunkra.

Dietz Ferenc: Csak úgy tudunk sikeresek maradni, ha nemzetközi színvonalú képzést biztosítunk Fotó: Mudra László - Origo

Ön kancellárként a gazdálkodásért is felel, ezen a téren hogyan áll a BGE?

A kancellár nemcsak az egyetem gazdálkodásáért, hanem a teljes infrastruktúra működtetéséért felel. A BGE gazdálkodása stabil volt, de mindig lehet fokozni a hatékonyságot a párhuzamosságok megszüntetésével, a négy karon történő működés egységesítésével. Évente mintegy 15 milliárd forinttal gazdálkodunk, amelynek több mint 60 százaléka saját bevétel. A forrásaink jelentős részét fordítjuk a tavaly elfogadott Intézményfejlesztési tervünkbe foglalt célok megvalósítására. Itt került megfogalmazásra Egyetemünk küldetése is, miszerint Kelet-Közép-Európa felsőoktatási térségének meghatározó üzleti alkalmazott tudományok egyetemévé kívánunk válni. Ennek eléréséhez 4 stratégiai célt vázoltunk föl.

Az első, az élményalapú oktatási környezet megteremtése, ehhez szorosan kapcsolódik a szerdai nap átadott kampuszfejlesztés. Második cél a vállalkozóbarát egyetem létrehozása, amelynek keretében többek között tovább szeretnénk bővíteni kapcsolatainkat vállalkozásokkal, intézményi partnerekkel, szakmai szervezetekkel képzési, kutatási és egyéb együttműködések terén. A harmadik célunk a társadalmi felelősségvállalás erősítése, míg a negyedik az, hogy

Bár a közel 16 ezres hallgatói létszámból már jelenleg is közel 700 a külföldi diák, de ebben is van még további fejlődési lehetőség.

A cégek és a hallgatók igényei mennyire jelennek meg az oktatás során?

Sok véleményt és visszajelzést kapunk hallgatóinktól, gazdálkodó szervezetektől és partnereinktől. A piaci kihívásokra reagálva, a 2017 szeptemberétől bevezetésre kerülő új tantervünk biztosítja a rugalmas, projektalapú képzés lehetőségét, amelyben nagyobb hangsúlyt kap az önálló hallgatói munka, a gyakorlat, az idegen nyelv. Mindehhez szükséges az infrastruktúrát és a hallgatói szolgáltatásainkat egyaránt fejleszteni. Így bevezettük a karonkénti egykapus ügyfélszolgálati rendszert, továbbá a Z-generáció elvárásaihoz igazítottuk a környezetünket, többek között tréningtermek kialakításával, wifi fejlesztéssel, BGE applikációval, e-ügyintézéssel.

mert célunk vele, hogy az itt tanuló hallgatóink szakmai karrierje és az itt végzett kutatások alapján a BGE a 21. századi felsőoktatás egyik fellegvára legyen.