Börtönben marad S. Ábel

FOTÓ FOTÓTÉMA háttal SZEMÉLY vádlott
S. Ábel
Budapest, 2015. június 23. S. Ábel az ellene kétrendbeli emberölés előkészülete, testi sértés és garázdaság miatt indult büntetőperén, a budapesti Kúrián 2015. június 23-án. A Kúria felsőfokú ítéletében két és fél év börtönbüntetéssel sújtotta S. Ábelt, aki a vád szerint lövöldözni akart az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 30-án három hónappal meghosszabbította S. Ábel előzetes letartóztatását, mert fennáll a bűnismétlés veszélye. A házi őrizet nem megfelelő, mert legutóbb is otthon csinált robbanóanyagot - mondta ki a határozat.
Vágólapra másolva!
Előzetesben marad S. Ábel. Forrás: MTI/Illyés Tibor

S. Ábellel szemben a BRFK Nyomozó Főosztály Rablási Osztálya folytat nyomozást robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A korábban egy hónapra elrendelt előzetes letartóztatás meghosszabbítását az ügyészség indítványozta. A végzés szerint ez megalapozott.

A bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedést

a bűnismétlés veszélye támasztja alá,

mert a vádlott többszörösen büntetett előéletű, és a robbanóanyagot is az ellene folyamatban lévő büntetőeljárás ideje alatt készítette otthon.

Nem lehet tudni a bíróság szerint, hogy S. Ábelnek mi volt a célja az előállított és az előállítani tervezett robbanóanyaggal.

Talán rabláshoz akarta használni, de eddigi bűncselekményei alapján az sem kizárt, hogy találomra kiválasztott embereket akart megölni vele.

Mindezek alapján úgy ítélték meg, hogy S. Ábel szabadlábon hagyásával az előkészített bűncselekményt elkövethetné, vagy más, emberi életeket veszélyeztető bűncselekményt vihetne véghez. Vizsgálta a bíróság az enyhébb kényszerintézkedés lehetőségét,

de a házi őrizet azért nem lenne megfelelő, mert a robbanóanyagot legutóbb is otthon állította elő az ott talált alapanyagokból.

A gyanúsított meghosszabbított előzetes letartóztatása az elsőfokú bíróság tárgyalásáig, de legfeljebb november 30-ig tart.