Momentumos porhintés: összefognak Vágó Gáborral

momentum mozgalom nolimpia olimpia aláírás leadás Fekete-Győr András
Budapest, 2017. február 17. Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke érkezik a Fővárosi Választási Iroda épületébe 2017. február 17-én, hogy leadja az olimpiai népszavazás kiírásáért összegyűjtött 266 151 aláírást. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Nem először fordul elő, hogy a Momentum Mozgalom őszinte beszéd helyett kisstílű politikai játszmákkal etetné meg a nyilvánosságot. Az Origo információi szerint most újabb trükköt terveznek: bár az ellenzéki összefogást szabotálják, az ex-LMP-s országgyűlési képviselővel, Vágó Gáborral mégis összeállnak. Ezzel a manőverrel próbálják befogni azok száját a liberális oldalon, akik azért kárhoztatják Fekete-Győréket, mert magukon kívül senkivel nem hajlandóak közösködni. A Momentumnak annyira elege van az összefogáspártiakból, hogy pártutasításba adták, hogy ebben a kérdésben kizárólag a pártelnök szavait lehet szajkózni.
Vágólapra másolva!

Az Origo információi szerint a Momentum Mozgalom elnöksége úgy döntött, hogy támogatja Vágó Gábor népszavazási kezdeményezését a korrupciós bűncselekmények szigorúbb büntethetősége kapcsán. A Kúria tegnap hitelesítette a korrupciós cselekmények jelenleginél hosszabb, legalább 12 éves elévülési idejéről szóló népszavazási javaslatot, amelyet az ex-LMP-s országgyűlési képviselő nyújtott be. A kérdést korábban a Nemzeti Választási Bizottság is befogadta, még május elején.

Azt még nem lehet tudni, hogy az aláírásgyűjtés pontosan mikor indul el, de azt már igen, hogy a Momentum betársul Vágó mellé.

Úgy tudjuk, Fekete-Győr Andrásék már korábban kitervelték, hogy kapva kapnak majd a lehetőségen, ezt a lépést ugyanis alkalmasnak látják arra, hogy elcsitítsák azokat a liberális oldalon egyre erősödő hangokat, amelyek azzal támadják őket, hogy szabotálják az ellenzéki összefogást a 2018-as választásokra. A párt miután augusztusban kijelentette, hogy senkivel nem hajlandó összefogni, egyre inkább a balliberális tömb célkeresztjébe került, legutóbb Nagy-Bandó András egy publicisztikában támadt rájuk, és küldte el a társaságot a „francba” az önzőségük miatt. A humorista azzal is meggyanúsította Fekete-Győréket, hogy valójában nem is akarnak politizálni, csupán a több száz millió forintos állami támogatásra hajtanak.

Fekete-Győr és a szomszéd nője Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Azt csak a Momentum fejesei tudják, hogy mindez igaz-e, Fekete-Győréknek mindenesetre komoly félelmei vannak, hogy

véglegesen rájuk ég, hogy az ő magatartásuk eredményezi majd a baloldal szinte borítékolható bukását jövőre.

Hogy ezt elkerüljék, cselhez folyamodtak, és ráakaszkodnának Vágó Gábor kezdeményezésére. A kommunikációs trükk lényege kettős, hiszen azzal, hogy beállnak aktivistának a volt képviselő mellé egyrészt bizonyítják, hogy dehogyisnem működnek együtt a baloldali szereplőkkel, másrészt pedig különösebb erőfeszítés nélkül, a kampány kellős közepén jutnak hozzá szinte ingyen egy jól értékesíthető témához. Így újra tartósan, a velük eleve totálisan elfogult ellenzéki média fókuszába kerülhetnek, erre pedig a budapesti olimpia gondolatát kinyíró kampányuk óta képtelenek voltak.

A Momentum úgy számol, hogy a mostani aláírásgyűjtés elhúzódik majd, és akár januárig is kitarthat. Értesüléseink szerint a párt vezetése már meg is kezdte a mozgósítást. A kérdés, hogy mit szól ahhoz Vágó Gábor ötletgazdaként, hogy Fekete-Győrék minden további nélkül lerabolnák az akcióját.

Vörös farok

A Momentum persze majd nyitásként próbálja meg eladni a döntésüket, pedig voltaképpen semmi nem változott: a párt továbbra is megtagad mindenfajta kooperációt az ellenzéki pártokkal. A Vágó-féle porhintés gyakorlatilag arról szól, hogy a Momentum csökkentse a rajtuk lévő nyomást a liberálisok köreiben sokak által annyira óhajtott összefogás meglékelése miatt, és elhitesse az őket kritizálókkal, hogy a Momentum együttműködik. Fekete-Győréknek annyira az agyára ment, hogy egyfolytában számon kérik rajtuk az összefogást, hogy még azt is pártutasításba adták a tagságnak, hogy ebben a kérdésben kizárólag a pártelnök által leírtaknak megfelelően szabad kommunikálni, más véleménynek a továbbiakban nincs helye.