Magyar Nemzet: A múltat végképp eltörölni

Vágólapra másolva!
A magát polgárinak nevező napilap hosszú utat tett meg legújabb mélypontjáig. A lap tulajdonosa, Simicska Lajos által kijelölt „180 fokos fordulatba" nagyon úgy néz ki, hogy beletartozik a múlt teljes eltörlése. A portál látogatói megdöbbenve tapasztalhatják, hogy az mno.hu archívuma meglehetősen hiányos, ugyanis jelenleg a keresőben elérhetetlenek a lapban 2014 előtt megjelent írások. Kérdés, hogy ezzel a lépéssel mi a célja Simicskának és a lap befolyásos embereinek.    
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet 2015-ben felállt vezetése célul tűzte ki „a pártoktól független, a politikai szereplőktől egyenlő távolságot tartó, a minőségi újságírás nyugati hagyományait követő szerkesztőségi munkát."

Szépen hangzó gondolatok ezek, azonban az idő haladtával a Magyar Nemzet fokozatosan feladta ezeket. A függetlenségnek maga Simicska Lajos csapott oda egy jókorát, amikor a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy „minden szimpátiám a Jobbiké."

Talán nem véletlen, hogy fia, Simicska Ádám a Magyar Nemzetet kiadó és a mno.hu-t működtető Nemzet Lapkiadó ügyvezetője is ugyanahhoz a párthoz vonzódik, szerinte „a következő parlamenti választás igazi, valós tétje egyetlenegy dolog, mégpedig az, hogy Vona Gábornak sikerül-e megszerezni a kétharmadot." Nem csoda, hogy Simicska Ádám ilyen „vakmerő" nyilatkozatott tett, hiszen információnk szerint előkelő helyet kaphat a Jobbik országos listáján az egy év múlva esedékes parlamenti választáson. A fentiek tükrében a „pártoktól független újságírás" elve villámgyorsan megbukott, a lap legújabb lépésével pedig a „nyugati hagyományokon alapuló szerkesztőségi munka" hitelessége is erőteljesen megkérdőjeleződik.

Nem működik az mno.hu keresője a 2014 előtti hírekre

A Magyar Nemzet online felületének sokáig széles és jól rendezett archívuma volt, ahol az olvasók dátum és név szerint tudtak rákeresni az általuk érdekesnek tartott politikusra, közéleti szereplőre és hírre. Ez azonban megváltozott, egy ideje felemásan működik az internetes portál keresője.

Az elmúlt három év hírterméséből továbbra is mazsolázhatunk, azonban ha valaki 2014 előtti időre keres rá, komoly akadályba ütközhet.

A portál látogatói hiába szeretnének 2014 előtti híreket olvasgatni Vona Gábor zsidókkal kapcsolatos kifinomult, néppárti gondolatairól, Szávay István bulizási szokásairól, Zagyva György Gyula harcászati tudásáról, vagy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki sikereiről, ezt az mno.hu keresőjével jelenleg egész biztosan nem tehetik meg.

Forrás: Pesti Srácok

Kifejezetten meglepő ez az az állapot a nyilvánosságra érzékeny Magyar Nemzettől, azonban ha tulajdonosának távlati céljait nézzük, akkor értelemet nyerhet az egész.

Mi lehet ezzel a célja Simicskáéknak?

A Jobbikban az elmúlt időszakban egymást érték az antiszemita és korrupciós botrányok. A legutóbbi óriási tévedésük pedig a nyugdíjasok nyílt gyalázása volt. Meg is lett az eredménye az elmúlt időszaknak, válsághelyzetbe került az álbaloldali fordulaton áteső antiszemita Jobbik. A válsághelyzetre pedig ilyen nevetséges módon reagálnak: megpróbálják bezúzni a Simicska kezébe került patinás lap múltját.

A Jobbik-közeli vállalkozónak ugyanis szinte az összes nyilatkozatából süt, hogy bosszút szeretne állni a Fideszen, és ehhez minden eszközt megengedettnek tart. Nagyon úgy néz ki, hogy Simicska bármit megtenne a kormányváltásért, legutóbb plakáthelyekkel támogatta kedvenc pártját.

Az elmúlt napok eseményeiből pedig egyre egyértelműbben rajzolódik ki, hogy a párt néppártosodási stratégiának egyetlen célja van, mégpedig az, hogy elfogadhatóvá tegye a baloldal számára Vonáékat egy esetleges választási együttműködés kialakításakor. Ennek első érzékelhető jeleként valamennyi ellenzéki párt képviseltette magát pár nappal ezelőtt a Nyugdíjasok Országos Szövetségének csillebérci rendezvényén, ahol egymás után lépett fel Spät Judit (Együtt), Molnár Gyula (MSZP), Gyurcsány Ferenc (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Szél Bernadett (LMP), Bokros Lajos (MoMa), Fekete-Győr András (Momentum) és Vona Gábor (Jobbik).

Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc Forrás: Lokál

A Jobbiknak, és természetesen a baloldalnak is van múltja, aminek a felhánytorgatása egy ilyen extrém együttműködés előtt kifejezetten kellemetlen lehet a felekre nézve. Az előbbi korábban kifejezetten a szocialisták és Gyurcsány Ferenc ellenében határozta meg magát, utóbbi pedig náci pártként tartotta számon Vona Gábor alakulatát. A Magyar Nemzet ellenzéki lapként, még a 180 fokos fordulat előtt a balliberális-kormányok szinte sorozatos botrányait sorozatban tárta fel. Kár, hogy Pethő Sándorra hivatkozó lap megnehezíti a nyilvánosság hozzáférését ezekhez az információkhoz, megtagadva ezzel elveit és múltját.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után Tóth Szabolcs Töhötöm főszerkesztő-helyettes levelet írt az Origónak, amiben közli: az oldalon lévő keresőből a korábbi cikkek tényleg nem érhetőek el. Állítása szerint technikai hiba miatt. Úgy fogalmaz, hogy "az indexelő szerverünk az egymilliós cikkbázis indexelésekor valami miatt meghalt a 2014-es évnél". A cikkek azonban máshogy elérhetőek.