Kimenekítik a magyarokat Saint Martin szigetéről

Szent Márton Irma hurrikán
Marigot, 2017. szeptember 10. Tőből kicsavart fák egy megrongálódott épület előtt a Holland Antillákhoz tartozó Szent Márton-szigeten, Marigotban 2017. szeptember 9-én, a viharos széllökésekkel és heves esőzésekkel kísért Irma hurrikán elvonulása után. A sziget holland oldalán egy ember meghalt és többen megsérültek. (MTI/AP/Amandine Ascensio)
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására.
Vágólapra másolva!

A politikus a hurrikán miatt veszélybe került magyarokkal összefüggésben hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta:

kilenc magyar állampolgárról tudnak, alapvetően párokról.

Tőből kicsavart fák egy megrongálódott épület előtt a Holland Antillákhoz tartozó Szent Márton-szigeten, Marigotban 2017. szeptember 9-én, a viharos széllökésekkel és heves esőzésekkel kísért Irma hurrikán elvonulása után. A sziget holland oldalán egy ember meghalt, és többen megsérültek. Forrás: MTI/AP/Amandine Ascensio

Közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot - tette hozzá.
Szijjártó Péter elmondta azt is, a holland és az amerikai válságközponttal folyamatos kapcsolatban állnak, de azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva.

Ugyanakkor egy amerikai hajóval is kapcsolatban vannak, illetve utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán.

Ugyanakkor a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt - mondta a miniszter.