Nézőpont: Automatikus elosztási mechanizmus bevezetése a cél

olaszországi migránsválság
Olasz rendőrök a milánói központi pályaudvar környékén időző migránsokat ellenőriznek. A balkáni migrációs útvonalon jelenleg is 60-80 ezer migráns tartózkodik.
Vágólapra másolva!
Az európai vezetők célja a migránsok automatikus elosztási mechanizmusának a bevezetése, ami megszüntetné elosztásuk felső korlátját - mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint látszik, hogy a német és az európai politika szándéka

hogy ne csatlakozzanak hozzájuk további államok. A veszélyt növeli az Európai Bíróságnak a kvótaperben hozott döntése is, amellyel kinyitották a kaput az automatikus szétosztási mechanizmus bevezetése előtt - tette hozzá.

Olasz rendőrök a milánói központi pályaudvar környékén migránsokat ellenőriznek. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Flavio Lo Scalzo

Deák Dániel azt mondta: a német kancellár és az uniós vezetők éppen a legfontosabb dologról nem beszélnek, arról, hogy a betelepítési kvóta működésképtelen. Erre szerinte a legjobb példát a Balti-államok szolgáltatják, ahová

- tette hozzá.
Eközben több olyan politikai nyilatkozat is napvilágot látott európai vezetőktől, hogy az uniós támogatások kifizetését összekötnék a kötelező betelepítési kvóta elfogadásával, ami ugyancsak a nyomásgyakorlás jele - mondta a szakértő.
A múlt héten publikált a Nézőpont Intézet egy 11 közép-európai országra kiterjedő közvélemény-kutatást, amelyből kiderült, hogy a 153 millió közép-európai polgár közül 106 millió egyértelműen elutasítja a kötelező betelepítési kvótát - jelezte. Ez azt jelenti, hogy az uniós állampolgárok véleménye nagy mértékben szembekerül az EU vezetőinek álláspontjával. Ez olyan feszültségeket eredményez, amelyek hosszú távon az unió felbomlásához is vezethetnek - értékelt Deák Dániel.