Tarlós a közgyűlés elő terjeszti, hogy népszavazással döntsenek a római-parti védműről

Vágólapra másolva!
A főpolgármester kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén, hogy budapesti szintű ügydöntő népszavazást tartsanak a római-parti védműről.
Vágólapra másolva!

Tarlós István az M1 hétfő esti műsorában elmondta:

felveti a népszavazás lehetőségét a testület előtt, mert már nem szakmai vita folyik az ügyben, és a vita ma már nem kezelhető.

Megjegyezte, a népszavazás kiírásáról szóló esetleges közgyűlési döntést a Kúria írhatja majd még felül.

Tarlósnál betelt a pohár

A műsorvezető felidézte, hogy az Egyesület a Római-Partért a Facebook-oldalán olyan bejegyzést tett közzé, amelyben az olvasható: zsidó értelmiségiek egy csoportja gettóba akarja zárni a Római-parton 70 hektáron élőket. Erre az Együtt úgy reagált, hogy ez a 30-as éveket idéző náci propaganda.
Tarlós István kijelentette: amikor hallott az előbbiekről, akkor nála "betelt a pohár". Úgy fogalmazott:

biztos benne, hogy a parton kellene a védművet megépíteni, de ha már ezt a "kártyát is bedobják", és rögtön el is kezdték "felpumpálni a dolgot", akkor legyen budapesti népszavazás.

Erről majd a közgyűlés dönt szeptember 27-én.

A főpolgármester megemlítette: nem tudja megállapítani, hogy "kik és milyen motivációval jöttek elő" az említett "eléggé visszataszító" mondattal. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges budapesti szintű népszavazáson a problémában közvetlenül érintettek abszolút kisebbségbe kerülhetnek.

70 hektár védelem nélkül maradhat

Tarlós István rámutatott arra is: ha a népszavazás úgy dönt, hogy a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon húzódjon a védmű, akkor a 70 hektár védelem nélkül marad.

Ha ez így lesz, akkor ezért a part menti nyomvonal ellen tiltakozó Lányi Andrásékat fogja utóbb minden erkölcsi felelősség terhelni - mondta.

Tarlós István elmondta, a szakvélemények 6:1 arányban a part menti változatot támogatják.