Leopárdtól félnek a szegediek

2017.09.15. 08:56

A Tisza-parti üdülőben elterjedt a pletyka, hogy leopárdot tartanak az egyik kennelben. Valójában egy szervált, amely szintén afrikai ragadozó, tartásához pedig engedély kell.

Paszkálnak hívják, és csak néhány hete lakik a szegedi Sárgán, de a környékbeliek máris kiutálták.

A Délmagyar írta meg, hogy egy szegedi férfi átmenetileg vállalta át az állat gondozását a fiától, aki egy fővárosi kereskedésben vette a szervált.

Gondozója szerint barátságos, nem bántana senkit. Azt állítja, engedéllyel tartják – bár ezeket a papírokat nem tudta megmutatni, nem voltak nála -, chipelve és oltva van. Ő inkább Paszkált félti a kíváncsiskodóktól.

A házi kedvencként tartott szervállal kapcsolatban Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részlegvezetője azt mondta, ha a tartási engedély rendben van, Paszkál maradhat, ha viszont nem, úgy elveszik gazdájától és valamelyik állatkertbe vagy vadasparkba viszik.

A szervál kisebb állatokra vadászik, főleg éjszaka. Ebben kiváló látása és hallása segíti. Tud fára mászni és úszni is, akár 3 méter magasra is felugrik. Viszonylag gyakori faj Afrikában, amely a szavannákon él.