Segít hazajutni a külügy a Szent Márton-szigetről kimentett magyaroknak

Hurrikán, Irma, árvíz
Philipsburg, 2017. szeptember 7. A holland védelmi minisztérium által közreadott légi felvétel a pusztítás nyomairól az Irma névre keresztelt trópusi vihar elvonulása után a Holland Antillákhoz tartozó Szent Márton-szigeteken, Philipsburgben 2017. szeptember 6-án. (MTI/EPA/Holland védelmi minisztérium/Gerben van Es)
Vágólapra másolva!
Minden lehetséges módon segítenek hazajutni a hurrikán miatt a Szent Márton-szigetről kimentett magyaroknak - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az MTI-vel. Hozátette: nem igaz, hogy magukra hagyták őket, valamint az sem, hogy nem ajánlottak fel segítséget a költségeik fedezéséhez.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás úgy fogalmazott: „a sajtóban megjelent valótlan hírekkel és nyilatkozatokkal kapcsolatban” szeretné világossá tenni, hogy egy evakuációnál mi a magyar állam feladata és mi nem, illetve, hogy pontosan mi is történt a Szent Márton-szigetről kimentett magyarokkal. Kiemelte: a KKM mindig minden lehetséges segítséget megad, a legnagyobb körültekintéssel jár el, ugyanakkor felelősséggel tartozik az adófizetők pénzéért. Elmondta, a hurrikán érkezése ismert volt, az előtt is lett volna lehetőség elhagyni a Szent Márton-szigetet. Akik mégis ott maradtak, életveszélybe kerültek; a tárca feladata pedig életveszélyben lévő magyarok kimentése, amit meg is tett,

mintegy 5 millió forintért bérelt repülőt, amely a magyarokat átvitte a biztonságosnak számító Curacao szigetre. Elintézték azt is, hogy az úti okmányokkal nem rendelkező kisgyermeket a holland hatóságok engedjék a Szent Márton-szigetről Curacaóra jutni.

Ezután megszervezték, hogy a kimentett magyarok egy tizenkét állam által fenntartott nemzetközi kötelék - a pápai Nehéz Légiszállító Ezred - szállító repülőgépén díjmentesen hazajuthassanak Magyarországra, azonban ez a repülő meghibásodott, javítani kell.

A holland védelmi minisztérium által közreadott légi felvétel a pusztítás nyomairól az Irma névre keresztelt trópusi vihar elvonulása után a Holland Antillákhoz tartozó Szent Márton-szigeteken, Philipsburgben 2017. szeptember 6-án Forrás: MTI/EPA/ANP/Gerben Van Es

Menczer hozzátette: a Curacaóra érkező magyarok tudták, hogy a szállásuk és szükség esetén egy kereskedelmi gépre szóló repülőjegyeik költségét konzuli kölcsön formájában tudja finanszírozni az állam.

- tette hozzá a sajtófőnök.
Hangsúlyozta ugyanakkor: a Külügyminisztérium „soha nem viselkedhet utazási irodaként”, és a törvények sem teszik lehetővé, hogy biztonságos helyen lévő magyarok szállását és utazását véglegesen kifizesse. Ha ezt tennék, a világ más pontjain lévő magyarok is „joggal várnák el” tőlük ugyanezt. Elmondta azt is,

nem feladatuk, és nincs is lehetőségük biztonságos helyen lévő magyarok költségeinek átvállalására, viszont van lehetőségük arra, hogy konzuli kölcsönnel segítsék őket.

Az pedig nem igaz, hogy más országok, például Franciaország, minden költséget megtérítettek.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán azt közölte, hogy egy öttagú magyar családot, egy magyar nőt és egy szlovén állampolgárt mentettek ki a szigetről egy kormány által bérelt repülővel.