Fél óra alatt megfulladtak a migránsok a furgonban

Parndorf, Ausztria, halálkamion, embercsempészet, A4-es autópálya autópálya EGYÉB TÁRGY Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS helyszínelés kordon KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY nyomozó ÖLTÖZÉK rendőr SZEMÉLY TÁRGY teherautó védőöltözék védőruha Parndorf,
Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak egy teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A járműben menekültek holttestére bukkantak, egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
Az orvosszakértői vélemények szerint az ajtó bezárása után csak néhány percig élt az a 71 migráns, akiknek holttestét még 2015 augusztusában találták meg az osztrák A4-es autópályán. A halálfurgonként emlegetett ügyet a Kecskeméti Törvényszéken tárgyalják.
Vágólapra másolva!

Az osztrák igazságügyi szakértő szerint a 71 migránst szállító furgonban mindössze fél órára elegendő levegő volt. A furgont emberek szállítására alkalmatlannak találták.

A műszaki szakvélemény kitért arra is, hogy a teherautó klímaberendezése nem működött, rakterének külső nyílásai nincsenek, így zárt ajtók esetén levegő oda nem áramlik be. Megállapították azt is, hogy a migránsok

megfulladtak, nem pedig megfagytak

a hűtőkocsiban.

Ebben a furgonban találtak rá a migránsokra Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

Két éve találták a holttesteket

A teherautót 2015. augusztus 27-én délelőtt 11-kor találták meg, benne a 71 bomlásnak indult holttesttel, de egyik áldozat esetében sem találták bántalmazás vagy mérgezés nyomait. Sokakat

félmeztelenül találtak meg a 42 fokos rakodótérben.

Hetven migránst tudtak azonosítani, és sikerült megállapítani valamennyiük családi kapcsolatait is.

Az embercsempészeket elmeszakértő vizsgálta

A magyarországi nyomozás során az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottról elmeszakértői vélemények készültek. Valamennyi érintettről leírták, hogy nem elmebeteg, nem is gyengeelméjű, olyan szervi elváltozásuk sincs, amely időnként tudatzavaros állapottal járna együtt, vagyis tudták, hogy mit cselekszenek.

Az elsőrendű vádlottat kísérik a Kecskeméti Törvényszék tárgyalótermébe Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A szakvélemény szerint az elsőrendű vádlott a más kultúrához való alkalmazkodás nehézségeivel jellemezhető, nárcisztikus. A másodrendű vádlott kriminális cselekményre való hajlama mögött szociopátiás jellegű személyiségfejlődés állhat, amihez szorongásos depressziós tünetek társulnak. A harmadrendű vádlott szociopátiás vonásokat mutat, míg a negyedrendű vádlott beilleszkedési zavara, sodorhatósága, érzelmi éretlensége szintén szociopátiás személyiségfejlődésre utal.

A tárgyalás október 2-án folytatódik.

Az embercsempész banda 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába levegőtlen furgonokba zsúfolva. Naponta csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.