Még szorosabb együttműködést javasol a V4-eknek Kövér László

Kövér László; Kossuth Lajos
Kövér László, az Országgyűlés elnöke
Vágólapra másolva!
Kövér László azt javasolja, hogy a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország - V4) hozzanak létre egy úgynevezett gyorsreagálású csoportot, amely sürgősséggel egyeztetne azokról a javaslatokról, amelyekről az Európai Unió döntési mechanizmusa értelmében az állampolgárokhoz lehető legközelebbi szinten kell állást foglalni.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés elnöke a V4-ek európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak hétfői sárospataki tanácskozásán tartott nyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az uniós döntéseknek elvileg parlamenti legitimációjuk is van, a választópolgároknak gyakran és joggal van hiányérzetük. Nem elfogadható ugyanis (..), hogy amikor egy uniós tervezet esetében például tizenegy ország parlamentjei jelzik az aggályaikat, akkor azt „az Európai Bizottság egyszerűen lesöpri az asztalról” - közölte a házelnök.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Véleménye szerint egy kinevezett testületet ellenőriznie kell egy "népképviseleti legitim parlamentnek", ha pedig ezt az Európai Parlament nem teszi meg, akkor erre a nemzeti parlamenteknek kell megtalálniuk a módot.