Orbán: Ez közröhej tárgya mindenhol Európában

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Ha Magyarország meg akarja védeni az érdekeit, akkor Brüsszelben azt kell éreznie mindenkinek, hogy a magyar társadalom nagy többsége kiáll a nemzeti érdekek mellett – mondta Orbán Viktor péntek reggeli interjújában a közrádióban. A kormányfő nevetségesnek tartja a civiltörvény miatti kötelezettségszegési eljárásról szóló brüsszeli dokumentumot.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a "brüsszeli gépezet" Soros György tervét hajtja végre bevándorlásügyben. A kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott:

Brüsszel Soros György befolyása alatt áll,

le akarják bontani a kerítést, be akarják engedni Európába a bevándorlókat, majd szét akarják osztani őket, aki pedig nem engedelmeskedik, azt meg akarják büntetni.

Percről percre

Az Origo percről percre közvetítette a miniszterelnök interjúját

Orbán: Értelmes jogász kézbe sem veszi

A "Soros-tervről" szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ha Magyarország meg akarja védeni az érdekeit, akkor Brüsszelben azt kell éreznie mindenkinek, hogy a magyar társadalom nagy többsége kiáll a nemzeti érdekek mellett.

Nevetségesnek tartja Orbán Viktor miniszterelnök a civiltörvény miatti kötelezettségszegési eljárásról szóló brüsszeli dokumentumot. A kormányfő politikai ügynek nevezte a jogszabály miatti kötelezettségszegési eljárást. A brüsszeli bürokraták erről szóló beadványa szerinte politikai megrendelésre készült dokumentum,

"értelmes jogász még kézbe sem veszi",

az "közröhej tárgya mindenhol Európában". CEU-ügyben Orbán Viktor megismételte: a törvényeket mindenkinek, még a milliárdosoknak is, be kell tartania.

Orbán Viktor: A törvényeket mindenkinek be kell tartania Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem lefutott a választás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bár a jövő évi választás nem lefutott, a Fidesz–KDNP-nek mégis jó esélyei vannak. Szerinte rendben van az ország, megcsinálták a nemzetegyesítést, támogatják a családokat. Aki pedig nem akar terrorveszéllyel fenyegetett országban élni, azt arra kéri, újítsa meg vele a négy éve kötött szerződést, vagyis szavazzon a Fideszre.

„A következő évek egyik nagy eredménye lesz, hogy a magyarok azt fogják tapasztalni: csak azért, mert magyarok, szélesebb fejlődési, foglalkoztatási, jövedelmi, iskolázási lehetőségekkel rendelkeznek, mint korábban. Tehát meg fogja érni a legutolsó falu legutolsó házában lakó magyar számára is, hogy megmaradjon a magyarságában. A magyarság törzsét kell most erősíteni és a gyökerét öntözni, a lombkorona rendben van" – mondta a miniszterelnök.

„Hogy részt vehessenek a választáson, regisztrálniuk kell, amit nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert abból kapkodás lesz, és elvesztegetett szavazatokat eredményez.

Arra biztatok minden magyart, hogy regisztráljon,

a mostani regisztráció nem más, mint beiratkozás egy a mainál szebb, közös magyar jövőbe" - mondta a kormányfő.

Minden határon túli magyar állampolgárt regisztrációra buzdított a miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem egyszerű kérdések

Orbán szerint a marosvásárhelyi iskolaügy és az ukrán nyelvtörvény ügye sem egyszerű kérdés. "Romániában előrébb járunk." A kormányzó párt elnökével úgy tűnik, sikerül egy jó úton induló személyes kapcsolatot kialakítani, ami reményre adhat okot - tette hozzá.

Ukrajnában nem csak a magyarok érdekei sérülnek. Próbálunk összehozni egy közös európai pozíciót, amitől belátják Ukrajnában, hogy csak az EU-ra számíthatnak. Ebben az esetben nem lehet, hogy bármilyen kisebbség jogaiból visszavegyenek - mondta Orbán Viktor.

Porlad a schengeni rendszer

Az EU jövőjével kapcsolatos reformelképzeléseket kommentálva a kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az unió jövőjéről szőnek terveket, aközben "a kezeink között porlad szét a schengeni rendszer", a külső határvédelem helyett belső határok épülnek. Ezt alátámasztandó idézte azt a javaslatot, amely alapján a tagállamoknak három évre joguk lenne visszaállítani a határellenőrzést Schengenen belül. Ugyanígy "éppen most szorítjuk megint korlátok közé" a munkaerő mozgását - jelezte.

Az Európai Parlament jogállami eljárásával kapcsolatban a miniszterelnök azt idézte fel, hogy "múltkor is járt itt egy delegáció Brüsszelből", amelyik a magyarországi beruházásokat ellenőrizte, és megállapította, hogy azok léteznek,

Magyarország semmilyen értelemben nem lóg ki a sorból.


"Ami ezen túl van", az ismét csak politikai természetű támadás, "nyilván arról van szó, hogy el kell foglalniuk magukat a képviselőknek, amíg mi helyettük is védjük Európát". Miközben a magyar kormány ezt a munkát végzi, "ők ott bent kényelmesen (...), a tutiban finnyáskodnak", de "lerázzuk ezt magunkról, mint kutya a vizet" - fogalmazott.

A magyar belpolitikai helyzetet úgy kommentálta: az, hogy egyszer csak sok miniszterelnök-jelölt tűnik fel, mint eső után a gomba, abból nem következik, hogy a kampány megkezdődik.

jelentette ki, hozzátéve: kampány akkor lesz, ha a kormány - a választások előtt 2,5-3 hónappal - elvégezte négyéves munkáját.