Közel 200 üres háziorvosi praxist sikerült betölteni

egészségügy recept felírás kórház
Nyíregyháza, 2012. szeptember 28. Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az orvosi alapellátásban pluszforrásokkal, célzott pályázatokkal összesen 198 üres háziorvosi praxist sikerült betölteni az országban - közölte Rétvári Bence.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára elmondta, 40 százalékkal fordítanak több pénzt az egészségügyi alapellátásra, mint 2010-ben.

Az államtitkár kiemelte: a háziorvosi praxisnak ugyanolyan vonzónak kell lennie, mint egy külföldi munkavállalási lehetőségnek, valamint versenyeznie kell a kórházi orvosi álláshelyekkel.

Fontosnak ítélte a praxisvásárlásra, valamint a letelepedésre igényelhető pályázatokat. Erre a két célra akár

24 millió forintot is kaphat egy üres praxist elvállaló orvos

- mondta. Mindezeken túl a kormány igyekszik abban is segíteni, hogy a rendelők elérjék az európai színvonalat, ezek mellé párosul a hosszú távú anyagi kiszámíthatóság - közölte.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Rétvári Bence kiemelte: idén nagyon sokan pályáztak ezekre a forrásokra, ezért 2,25 milliárd forintra emeltek a keretösszegen. Felhívta a figyelmet, hogy október 15-éig még lehet pályázni.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a védőnői szolgálatra fordítható összegeket is

jelentősen megemelték.

Újdonság - mondta -, hogy amíg eddig az önkormányzatokra bízták, hogy milyen arányban fordítják béremelésre a pluszforrásokat, most már kötelező erre fordítani a többletet. A fogorvosi praxisok finanszírozása kétmilliárd forinttal emelkedett - tette hozzá.

Rétvári Bence hangsúlyozta: jövőre is folytatódik az egészségügyi alapellátás finanszírozásának emelkedése.