Fazekas Sándor a Kárpátok keretegyezmény új elnöke

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Grüne Woche, Berlin, Magyarország a kiemelt partner agrárexpó agrár mezőgazdaság
Grüne Woche, agrárexpó, Magyarország a kiemelt partner. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Berlin, 2017.01.19.
Vágólapra másolva!
Három évre Magyarország vette át az ENSZ környezeti programjának (UNEP) égisze alatt hét ország által működtetett Kárpátok keretegyezmény elnöki tisztségét – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint az ünnepélyes átadás-átvételre az egyezmény részes feleinek Lillafüreden tartott három napos magas szintű konferenciája keretében került sor csütörtökön. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Csehország képviselőjétől vette át az elnöki teendők ellátását jelképező vándorbotot.

A miniszter kiemelte:

korunk egyik legnagyobb kihívása a Kárpátok térségben is a klímaváltozás, ezért nagy jelentőségű, hogy a konferencia elfogadta a keretegyezmény klíma cikkellyel történő kiegészítését is.

Ugyancsak a konferencián fogadták el a fenntartható mezőgazdaságról és vidékfejlesztésről szóló jegyzőkönyvet.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Fotó: Hirling Bálint - Origo

Magyarország területének kétharmada valamilyen szintű mezőgazdasági művelés alatt áll. Ezért nagy jelentőségű, hogy az agrárium és a vidék fenntartható fejlesztését szolgáló együttműködés deklarálása a magyar elnökséget indító rendezvény idejére esik.

A hét országot (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) tömörítő Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló keretegyezményt 2003-ban írták alá Kijevben. Az egyezmény célja, hogy az érintett országok

együttműködjenek és járuljanak hozzá a Kárpátok védelméhez és fenntartható fejlődéséhez, megőrizzék a térség természeti és kulturális értékeit, javítsák az ott élők életminőséget és erősítsék a helyi gazdaságot.