Szijjártó Péter: Jogunk van eldönteni, kiket engedünk az országba

2017.10.13. 10:58

Magyarország elutasítja a migránskvótát, mivel nem szabályozni, hanem megállítani akarja a migránsáradatot - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter olasz napilapoknak adott interjújában.

"Senki sem veheti el a jogunkat attól, hogy mi döntsük el, kit engedünk be nemzeti területünkre" - mondta Szijjártó Péter, aki ezzel a visegrádi államok határozott álláspontját is hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy a kvótarendszer a migráció legalizálását és szabályozását kívánja szolgálni, Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország nem szabályozni, hanem megállítani akarja a migrációs áradatot. "Véleményünk szerint a bevándorlásnak nincsen jó hatása, legalábbis a mi társadalmunkra, amelyet így is próbára tesz a roma közösség munkanélkülisége" - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette, ha Olaszország számára elsőrendű a migráció kezelése, tegye, de bennünket hagyjanak ki (...) Magyarország nemet mond az illegális bevándorlásra - folytatta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Kkm

A Milánóban rendezett első olasz-magyar gazdasági fórumon adott interjúban Szijjártó Péter kifejtette, nem lehet a migránsokra terroristákként tekinteni, tény viszont, hogy 2015 óta Európában megszaporodtak a merényletek, amelyet a migránsáradat eredményezett, hiszen lehetetlenné tette az érkezők alapos ellenőrzését.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország a szuverenista hozzáállást részesít előnyben az Európai Unióval való együttműködése során, amellyel önálló társadalmi, családi, népesedési politikát tud folytatni. Hozzátette, Magyarország nem fogja elfogadni a közös adópolitikát, és soha nem fog keresztény múltja miatt szégyenkezni.

Oroszországgal kapcsolatban nagyobb pragmatizmust javasolt az uniónak, hangsúlyozva, hogy a szankciók miatt az elmúlt három évben 7 milliárd dollár lehetséges befektetés veszett el.

A miniszter azt is kifejtette, hogy az új felsőoktatási törvényt a kormány nem a CEU ellen hozta. Kijelentette: Soros György Európáról és a migrációról a magyar kormánnyal ellentétes gondolatokat terjeszt, ezért a Soros-plakátokkal kapcsolatban azt mondta, ha valaki ennyire aktív szerepet vállal a közéletben mint Soros György, el kell fogadnia, hogy neve a politikai viták kereszttüzébe kerül.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormányerők miként kívánnak gátat szabni az erősödő szélsőjobbnak, Szijjártó Péter azt válaszolta: "Egyetlen út létezik: a jobbközép megerősítése."