Ettől érzik szépnek magukat a magyar nők

miss hungary szépségkirálynő tropicarium Miss Hungary szépségkirálynő választás a Tropicariumban
Miss Hungary szépségkirálynő választás a Tropicariumban
Vágólapra másolva!
A nemzetközileg ismert magyar divatmárka, a Cango&Rinaldi legfrissebb kutatásában arra kereste a választ, hogy mit gondolnak a magyar nők a szépségről, mennyire tartják fontosnak a külsőségeket, és hogyan befolyásolja önértékelésüket a social media világa. Az online kérdőívet néhány nap leforgása alatt több mint ezren töltötték ki, ami bizonyítja, hogy a magyar nők szívesen megosztják véleményüket a témával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Bár a szépség szubjektív fogalom, a szakértők definíciója szerint azt tartjuk szépnek, ami szabályos és természetes. Ezzel az állítással a megkérdezettek elenyésző hányada, csupán 1%-a ért egyet, míg

a válaszadók közel fele (48%) gondolja úgy, hogy az a szép, aki harmóniát sugároz, negyede szerint az, aki örömet okoz, 20% pedig úgy gondolja, hogy a szépség egyben egyediséget is jelent.

Eva Mendes Forrás: AFP/Angela Weiss


A tökéletes szépségideál megtestesítője a válaszadók 40%-a szerint a telt ajkú latin színésznő Eva Mendes, a második helyet Audrey Hepburn nyerte meg, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán Scarlett Johansson áll.

Scarlett Johanson Forrás: AFP

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 20%-a kifejezetten fontosnak tartja az egyediséget,

az extravagáns énekesnő Pink csupán a negyedik helyet szerezte meg, míg az idei év egyik legnépszerűbb szépségeként emlegetett Cara Delevingne végzett a magyar nők listájának utolsó helyén.

Cara Delevingne Forrás: Big Bang Media

Arra a kérdésre, hogy ki, mikor érzi magát a legszebbnek, a nők 41% válaszolta, hogy akkor, amikor dicséretet kap egy számára fontos személytől. A párkapcsolatokban pedig kifejezetten fontos szerepe van a bókoknak, hiszen a második legtöbb válasz alapján a nők akkor érzik magukat a legszebbnek, ha párjuk azt mondja, hogy szépnek találja őt.

A hódítás során a válaszadók 40%-a lehengerlő humorát és intelligenciáját veti be, 20% kedvenc ruháját, 12%-uknak kedvenc ékszere segíti abban, hogy szebben tündököljön.

A vörös rúzs az utolsó helyen végzett a kedvenc magassarkú cipő után.

A legtöbb nő úgy véli, hogy a belső szépség minimum olyan fontos, mint a külsőségek, 56%-uk szerint akkor igazán szép valaki, ha látszik, hogy jól érzi magát a bőrében.

Miss Hungary szépségkirálynő választás a Tropicariumban Fotó: Hirling Bálint - Origo

A belső szépség tekintetében a válaszadók szerint a legfontosabb érték a báj és a kedvesség (43%), ezt követi a kiegyensúlyozottság (32%) és a magabiztosság (16%).

A social media csatornákon számos olyan profillal találkozhatunk, amely mintaként kíván szolgálni az ideális szépség bemutatására. Ezek a tartalmak sok esetben manipuláltak, vagy a mindennapi élettől távol álló helyzeteket mutatnak be, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy a fél napját az edzőteremben töltse, rendszeresen körbeutazza a világot vagy havonta cserélje a teljes ruhatárát. A kérdőív kitöltőinek többsége tisztában van ezzel, 73%-uk válaszolta azt, hogy önbizalmát nem befolyásolják a közösségi médiában közvetített tartalmak.

44%-uk szerint a képek túlnyomó része nem a valóságot tükrözi, ám az mindenképpen jelzésértékű, hogy a válaszadók fele érezte már rosszul magát az általa követett hírességek tökéletes képei miatt.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a magyar nők örömmel fogadnák, ha kedvenc márkájuk nem modelleken, hanem hozzájuk hasonló hétköznapi személyeken mutatná be termékeit.

- mondta Csángó Tamás, a Cango&Rinaldi alapítója.