Gulyás Gergely: Megszavazhatja a felső határ nélküli migránskvótát az EU

Gulyás Gergely, Az Iskolamosdó Felújítási Program jó alkalom az összefogásra. Gubányi Károly Általános Iskola, Pilis.
2017.06.14 Fotó: Csudai Sándor
Gulyás Gergely, Az Iskolamosdó Felújítási Program jó alkalom az összefogásra. Gubányi Károly Általános Iskola, Pilis. 2017.06.14 Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
A bevándorlás ügyében az eddigi egyik legveszélyesebb módosításról szavaz csütörtökön az Európai Parlament szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

Gulyás kifejtette: az EP testülete, az úgynevezett Dublin IV. rendelet módosításáról fog szavazni, amely

állandó és felső keret nélküli áthelyezési rendszert

hozna létre.

Ez az előterjesztés a frakcióvezető szerint szemben áll azokkal az európai tanácsi döntésekkel, amelyek azt sürgetik, hogy lehetőleg még a belépés előtt történjen meg a menekültstátuszról szóló döntés.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ráadásul a módosítással egy olyan szankcionálási rendszert is bevezetnének, amellyel a kötelező áthelyezésben való részvételtől tennék függővé egy tagállam hozzáférését az unió strukturális alapjaihoz - hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

Így működne a Dublin IV

  • A Gulyás Gergely által bemutatott tervezetről a szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága október 19-én fog szavazni.
  • Dublin alapján a már EU-ban tartózkodó menekültkérelmezőket áthelyezik (relocation) egy másik tagállamba.
  • Létrehoz egy állandó felső keret nélküli áthelyezési rendszert (mostantól főszabály szerint relokálnák egy másik tagállamba az EU-ba érkező menekültkérelmezőt).
  • Egy referenciakulcs alapján határoznák meg, hogy melyik tagállam hány menedékkérőt kell majd kötelező jelleggel áthelyezzen a területére. Ezt a számot minden tagállam esetében a lakosság létszáma és a teljes GDP függvényében állapítják majd meg.
  • Mindig abba a négy tagállamba történnének a relokálások, amelyek a legkevesebb menekültkérelmezőt vették át.
  • Ezen négy tagállam közül a menekültkérelmező választhatna, hogy hova relokálják.
  • A menekültkérelmezők kérhetik, hogy többüket ugyanabba a tagállamba relokálják (30 személyig).
  • A parlamenti szöveg egy olyan szankcionálási rendszert hozna létre, amely az európai strukturális és beruházási alapok felhasználását függővé tenné a szolidaritásban (vagyis a kötelező relokációban) való teljes részvételtől.
  • Lesz egy könnyed családi egyesítés kritérium: amennyiben egy menekültkérelmező azt állítja, hogy valamely tagállamban van családja, akkor automatikusan oda relokálják. A tagállam ellenőrizheti ennek az állításnak a valóságát.
  • Szponzorálás lehetősége: ha egy tagállamban egy NGO elvállalja, hogy gondoskodik egy bizonyos menekültkérelmezőről, és a tagállam is beleegyezik, akkor oda relokálják.

2019 januárjáig kell megfelelniük

A felsőoktatási törvény módosításával a parlament elfogadta a Velencei Bizottság kritikáját, hogy a jogszabály rövid felkészülési időt biztosított a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek a követelmények teljesítésére - mondta Gulyás Gergely. Kifejtette: a módosítással csak az változik, hogy 2018 eleje helyett

2019. január 1-jéig kell megfelelniük az érintett intézményeknek a felsőoktatási törvény feltételeinek.

Hangsúlyozta, a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, „Soros György egyetemére is”. Ha 2019. január 1-jéig a szükséges megállapodásokat, illetve nemzetközi szerződéseket megkötik, a feltételek teljesítését pedig ellenőrizték, akkor az érintett egyetemek, köztük a „Soros-egyetem” további működésének nem lesz akadálya - mondta.