Tuzson Bence: Nem akadályozhatják meg a nemzeti konzultációt

2017.10.17. 16:37

Jogi eljárásokkal nem lehet megakadályozni a nemzeti konzultációt és a magyar emberek véleménynyilvánítását - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján.

Tuzson Bence elmondta, a kormány megkapta a Helsinki Bizottság keresetlevelét, amelyben a szervezet azt kéri, a kormány állítsa le a konzultációt és semmisítse meg a kérdőíveket.

A kormány szerint a kereset egyetlen célja, hogy korlátozza a magyar emberek véleménynyilvánítási szabadságát - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, éppen egy olyan szervezet kéri a nemzeti konzultáció leállítását, amely azt hirdeti, hogy az emberek szabadságjogainak érvényesülniük kell.

Tuzson Bence úgy fogalmazott, a bizottság lépése a "Soros-birodalom" újabb támadása, hiszen a szervezet két év alatt 300 millió forintot kapott Soros Györgytől.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárFotó: Polyak Attila - Origo

Az államtitkár azt mondta, hogy a Helsinki Bizottság már korábban is kivette a részét a "migránsbizniszből", amikor két bangladesi bevándorló nevében fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz.

A kormány azonban kiáll a nemzeti konzultáció, Magyarország érdekei és a magyarok véleménynyilvánítási szabadsága mellett - nyomatékosította Tuzson Bence.

A Helsinki Bizottság szombati közlése szerint a konzultációs kérdőív 5. pontja a szervezet egy speciális helyzetre vonatkozó szakmai álláspontját hamisan általános álláspontként definiálja. Ez a hamis látszat sérti a 28 éve működő jogvédő egyesület jó hírnevét - tették hozzá.

Szólt arról is, hogy az Európai Parlamentben nem állt meg a kötelező betelepítéssel kapcsolatos munka: az EP egyik szakbizottsága határozatot készít elő a felső határ nélküli kötelező betelepítési kvótáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK