Börtönbe is kerülhet Marton László

2017.10.23. 14:27

Ha a vallomások mellett szakértőkkel tudják alátámasztani, hogy megtörtént a szexuális zaklatás, a két évvel ezelőtti ügy esetében még felelősségre vonható a Vígszínház pénteken lemondott főrendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem csütörtökön lemondott tanára.

Több lány, nő is azzal vádolja már Marton Lászlót, a Vígszínház volt igazgatóját, hogy szexuálisan erőszakoskodott vele. Közülük többen is ugyanazt mondták el, hogy a férfi erőszakkal a péniszére tette a kezüket és arra kényszerítette őket, hogy orálisan kielégítsék.

Jogilag ez már kimerítheti a szexuális erőszak fogalmát.

A köznyelv szerinti szexuális erőszak a nemi szervek találkozása nélkül is megtörténhet. Nehéz bizonyítani, hogy ez hozzáért ahhoz, de egy pszichológus meg tudja állapítani, hogy valakivel valóban megtörtént-e vagy sem" - mondja Böröczky Kornélia büntetőjogász.

Ugyanakkor egy 30 évvel ezelőtti eset már elévült, ezt a BTK szabályozza. A két évvel ezelőtt megtörtént zaklatás viszont nem. Ha az áldozat feljelentést tesz, és a nyomozók be tudják gyűjteni a bizonyítékokat, bíróság elé állítható Marton László.

Egy régi ügyben, amire most derült fény, és amelynek elévülési ideje van, ami már lejárt, nem lehet mit tenni. Ha elévült, semmifajta szankció, eljárás nem indítható az ügyben, de vannak olyan bűncselekmények, és a szexuális bűncselekmények között is van jó pár ilyen, amelyben fiatalkorú vagy gyermekkorú az illető. Az nem évül el, ahogy az emberölés sem" – magyarázza a jogász.

Ugyanakkor, a büntetőjogász szerint, ha későn derül fény az esetre, az enyhítő körülmény is lehet a bíróságon, mondván, hogy miért nem derült ki korábban. Így aztán egy esetleges bírósági tárgyalás esetén nagy hangsúlya lenne annak, milyen egyéb bizonyítékokat tudnak feltárni a nyomozók, amelyekkel kétséget kizáróan meg tudják állapítani Marton László bűnösségét. A döntésnél pedig számításban veszik majd az ügy részleteit, azt, hogy pontosan mi történt és azt is, hogy milyen előélete van az elkövetőnek.

A szexuális zaklatás bizonyítása nagyon nehéz abban az esetben, ha csak a sértett tesz vallomást. A tanúnak igazmondási kötelezettsége van, ezért mindig nagyobb súllyal veszik figyelembe azt, amit ő mond, mint azt, amit a gyanúsított, akinek nincs igazmondási kötelezettsége, de szakértőket kell bevonni. Nem mondom, hogy lehetetlen, de ha egy állítást és egy tagadást egymással szembe állítunk, az nem biztos, hogy megalapozza valakinek a felelősségét" – mondja a jogász.

Marton LászlóForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy olyan esetben, amikor nem történt „behatolás", vagy évekkel korábban történt meg és már eltűntek a nyomai, az orvosszakértő nem lehet az áldozat segítségére. Ugyanakkor hazugságvizsgálat, még akkor is, ha csak irányadó és nem bizonyító erejű, vagy adott esetben egy pszichológus szakértői vizsgálata segíthet az áldozatoknak.

Az egy állítás egy tagadás általában az eljárások megszüntetését vonja maga után, ha csak nincs valami más bizonyíték a szexuális zaklató ellen. Tény, hogy ez egy sokkal érzékenyebb dolog, mint bármilyen más bűncselekmény áldozatának lenni. Az áldozatok nem szívesen beszélnek róla, de ha bebizonyosodik a szexuális erőszak, 99 százalék, hogy a zaklató felfüggesztettel nem ússza meg" – teszi hozzá Böröczky Kornélia.

Általánosságban: ha egy szexuális erőszak bizonyítható, szélsőség esetben akár 15 évet is kaphat a bűnöző, természetesen attól függően, hogy a bíróság szerint mennyire súlyos bűncselekményt követett el.