Deutsch: Ez a Kádár-rendszer ősbűne

2017.10.23. 14:21

Deutsch Tamás szerint a 2006. október 23-án történtekért még mindig nem történt meg a valódi felelősségre vonás, ezzel a magyar állam továbbra is adósa a törvénytelenségek áldozatainak. Az aljas támadások közepette is sikeresnek tartja az emlékévet, de számára egyértelmű: ahogy 1956-ban, majd azóta mindvégig, úgy az emlékév megítélésében is két oldala van a barikádnak. 

Először is azt kell tisztázni, hogy az 1956-os forradalomnak és az ahhoz fűződő viszonynak mi a szerepe, jelentősége a magyar közéletben. Csak így érthető meg, hogy mi is történt valójában az emlékév kapcsán - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Blogstarnak adott interjújában. A magyar közéletben több, alapvető, szimbolikus jelentőségű kérdésben van súlyos vita, nézeteltérés, esetenként kibékíthetetlen ellentét, de ezek között a legfontosabb az 1956-hoz fűződő viszony. 

Deutsch Tamás szerint a Kádár-rendszer őbűne az 1956-os forradalom vérbefojtásaPolyák Attila - Origo

Szerinte ennek pofon egyszerű oka van: a Kádár-rendszernek, a rendszerváltoztatást 1989-1990-ben elszenvedni kénytelen kommunista hatalmi nomenklatúrának az ősbűne az 1956-os forradalom vérbe fojtása. Mindent és mindenkit beleértve - ami és akik akkor, 1988-89-ben, az MSZMP-s nomenklatúrát jelentették - a napnál világosabban tudta, hogy amint a diktatúrának vége, 1956 elfoglalja méltó helyét a maga tisztaságában, a maga teljességében, és ez hosszú távra gyakorlatilag reménytelen helyzetbe sodorja a forradalmat leverő MSZMP utódpártját, az MSZP-t. Ez egy olyan, évtizedekre szóló behozhatatlan erkölcsi "versenyhátrány" lett volna számukra a közmegítélésben, amit minden áron el akartak kerülni.

A teljes interjút itt olvashatják.