Politikai és családi rendezvények a nemzeti ünnepen

2017.10.23. 07:17

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, Orbán Viktor kormányfő délután mond ünnepi beszédet. Emellett több kormánytag külföldön és vidéken vesz részt ünnepségeken.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

A központi rendezvények a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol ünnepélyesen Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. A díszünnepséget délután a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Szintén a fővárosban, délelőtt a II. kerületi önkormányzat megemlékezésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere mond beszédet.

Több kormánytag külföldönvagy vidéken vesz részt ünnepi megemlékezéseke

Több kormánytag külföldön vagy vidéken vesz részt ünnepi megemlékezéseken. Kovács Zoltán kormányszóvivő a londoni magyar nagykövetség ünnepi rendezvényén mond beszédet.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Berlinben, Trócsányi László igazságügyi miniszter Ungváron mond ünnepi beszédet a helyi megemlékezésen.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Szabadkán mond beszédet a vajdasági központi ünnepségén.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Washingtonban beszél majd.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Tolna megyében vesz részt több megemlékezésen.

Salgótarjánban az önkormányzati ünnepségen Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Fekete Zsolt szocialista polgármester mond beszédet.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egész nap protokollmentes megemlékezéseket tartanak.

Családi programok

Emellett számos más programmal várják a családokat, az érdeklődőket, a megemlékezőket a forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából. Az ünnepnapon ingyenesen lesz látogatható az Országház, ahol az érdeklődők megtekinthetik az érdeklődők a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. A fővárosban napközben '56-os játékfilmeket és dokumentumfilmeket is vetítenek majd a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban. Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison, ahol mások mellett fellép a New Level Empire és a Margaret Island.

A 4-6-os villamos és a 47-49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen, a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.

Emellett valamennyi ellenzéki párt rendez önállóan, illetve más pártokkal és szervezetekkel közös megemlékezéseket, koszorúzásokat.