Egy magyart is elraboltak a nigériai kalózok Afrika partjainál

Vágólapra másolva!
A Reuters brit hírügynökség szerint egy német konténerhajóról egy ukrán és négy filippínó matróz mellett egy magyart is elraboltak még szombaton a nigériai kalózok. Azt egyelőre nem tudni, miért vitték magukkal a legénység 6 tagját az emberrablók, de a hírügynökség szerint Nigériában gyakran előfordul, hogy váltságdíj fejében elrabolják a külföldi hajók legénységét. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az M1 aktuális csatornán szerda délelőtt elmondta, hogy a Terrorelhárító Központ munkatársaival a magyar állampolgár hollétéről próbálnak minél pontosabb információkat szerezni, miközben tartják a kapcsolatot a német és a nigériai hatóságokkal. 
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás további részleteket a mentőakció sikere érdekében nem akart elárulni.

A Peter Doehle Schiffarhrts KG német hajótársaság közölte, hogy valóban kalózok támadták meg a hajójukat szombaton, amikor Nigéria egyik kikötőjéhez közelített, és hat embert vittek magukkal a legénységből. A hajótársaság szóvivője továbbá elmondta, hogy németek nem voltak az elhurcoltak között. Úgy tudja, hogy négy fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar állampolgárról van szó. A kalózok valahol fogva tartják őket Nigériában, viszont egyelőre még nincsenek kapcsolatban az emberrablókkal. A német szóvivő hozzátette, hogy a hajó a maradék 12 tagú legénységgel elhajózott Nigéria közeléből.

– ezt már Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő mondta az M1-en. Hozzátette: hogy általában sem a hajó, sem a legénység nincs védelem alatt, és még fegyverekkel sincsenek felszerelve. Bár Nigéria környékén ez ritkábban fordul elő, Szomália partjainál ez hétköznapi esetnek bizonyulna.

Az Ádeni-öbölben éppen ezért állomásozik egy nemzetközi flotta, amely a kereskedelmi hajókat védi. Az olajszállító hajók meglehetősen lomhák, ezért válhatnak könnyen célponttá – magyarázta a szakértő, aki kihangsúlyozta, hogy Nigériában rendkívül magas a bűnözés. Valamint emlékeztetett, hogy az országban még működik egy Boko Haram nevű terrorista szervezet is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter később egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: egyelőre nem tudnak arról, hogy az emberrablóknak követeléseik lennének, így nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hajlandó lenne-e váltságdíjat fizetni a magyar kormány.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium minden konzuli és diplomáciai eszközt felhasználva, a Terrorelhárítási Központtal ( TEK ) együttműködve dolgozik az ügy megoldásán.

A TEK közleményben tudatta, hogy válságközpontja már felvette a kapcsolatot a külföldi társszervekkel, és megkezdte a rendelkezésre álló adatok ellenőrzését, az információk gyűjtését. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Konzuli Szolgálat illetékeseivel is kapcsolatot tartva folyamatban van a körülmények tisztázása. A TEK a hatályos nemzetközi normák betartásával közreműködik a bajba jutott magyar állampolgár mentésében.