Elfogták a nagyfai börtönből megszökött rabot

Vágólapra másolva!
Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki még szeptemberben szökött meg a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumából. Idén már hét rab lépett meg a büntetés-végrehajtás őrizetéből, de a szökevényeket gyorsan elfogták. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint egyre több rab dolgozik a börtönön kívül, az ő őrzésük pedig jelentős feladatot jelent.
Vágólapra másolva!

A police.hu-n található közlemény szerint a 38 éves L. Józsefet október 25-én este 9 óra után Hajdúsámson egyik családi házában kapták el.

Az akcióban részt vett

  • a Szegedi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya,
  • a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztálya,
  • a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztálya, valamint Felderítő Osztálya.

Rövid időn belül elkapták a szökevényeket

A férfi ellen a Szegedi Rendőrkapitányság fogolyszökés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, a rendőrök az elítéltet - elfogását és kihallgatását követően - visszaszállították a bv intézetbe.

L. József szeptember 14-én szökött meg Nagyfáról mezőgazdasági munkavégzés közben. Szeptember 12-én Győrből lépett meg egy rab, őt szeptember 20-án kapták el. Velük együtt

2017-ben már összesen hét elítélt szökött meg a büntetés-végrehajtás őrizetéből.

Pedig, ahogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által kiadott közleményben fogalmaznak: a fogvatartottakat a rendőrség vagy a büntetés-végrehajtás munkatársai rövid időn belül elfogják, akik ezzel plusz börtönéveket kockáztatnak.

Az egyik idén megszökött rabnak például csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből, amikor távozott, őt végül egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Egy másik elítélt, akinek 3 év volt hátra korábbi jogerős büntetéséből, a fogolyszökés miatt 2 év 6 hónap újabb börtönbüntetést kapott.

1500 rab dolgozik a börtönön kívül

A BVOP szerint

az elmúlt időszak szökéseinek hátterében az áll, hogy egyre több - börtönön kívüli - külső helyen végeznek munkát az elítéltek.

- A büntetés-végrehajtási szervezet közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat napi szinten külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében, akiknek őrzése, ellenőrzése jelentős feladat - írja a szervezet.

Ahogy fogalmaznak, a korábbi években történt esetek vizsgálatakor bebizonyosodott, hogy

amellyel újabb szabadságvesztés-büntetés kiszabását kockáztatják a fogolyszökés miatt.