Orbán Viktor: Szilárd pillér maradunk a nem bevándorlóországok szövetségében

Október 23 megemlékezés, Terror háza Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Európa új törésvonaláról, a német-magyar kapcsolatokról, a cseh választásokról, valamint a magyar gazdasági sikerekről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Passauer Neue Presse című német lapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban elveszítették jelentőségüket a régi különbségek - régi vagy új tagok, nyugatiak vagy keletiek vagyunk -, az új törésvonal a bevándorlóországok és a nem bevándorlóországok között húzódik - fejtette ki a kormányfő.

- Néhány ország úgy döntött, hogy vegyes lakosságot akar, más országok pedig úgy akarnak fennmaradni, ahogy most vannak. Számunkra ez belbiztonsági kérdés is, és senki sem kényszerítheti rá az akaratát a másikra.

- fejtette ki Orbán Viktor. Rámutatott: ebben a kérdésben pillanatnyilag még több az érzelem, mint a józanság, több szó esik a különbözőségről, mint arról, hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani, pedig „Európa jövője e kérdés megválaszolásától függ” - fejtette ki, hozzátéve: ő maga szeretne a politikai ringben maradni, és azt szeretné, hogy a Fidesz meghatározó erő és szilárd pillér maradjon a nem bevándorlóországok szövetségének csoportjában.

Senki nem hajtotta végre

Az Európai Bíróság kvótaítéletével kapcsolatban Orbán Viktor úgy vélekedett: ez az ítélet nem mond semmit arról, hogy az Európai Bizottságnak egyáltalán joga van-e a magyar kormány akarata ellenére valakit Magyarországra hozni, ugyanakkor a döntő kérdés éppen ez.

és erre vonatkozóan egyetlen európai szerv sem állapíthat meg semmilyen kötelezettséget” - mondta a miniszterelnök.

Emlékeztetett: a migránsok elosztásáról szóló uniós döntést - talán egy kivételtől eltekintve - senki sem hajtotta végre. Ennek fényében

nem tisztességes éppen Magyarországot kritizálni.

Ha egy döntést többségében nem hajtanak végre, akkor lehet, hogy a döntés volt rossz - fogalmazott.

A saját lábunkon akarunk állni!

A csehországi választások eredményéről Orbán Viktor azt mondta: a jövőben is stratégiai együttműködésre törekszik a csehekkel.

- Ismerem a választások ottani győztesét. Kiválóan lehet vele együttműködni. Nekünk, magyaroknak „fekszenek” az ilyen vezetők. Ő üzletember, világosan beszél, nem szereti az időt vesztegetni, és ha megállapodtunk vele, akkor ahhoz tartja magát. Örülünk tehát a győzelmének - szögezte le a kormányfő.

A magyar gazdasági sikerek titkát firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt:

2010 után egy teljes foglalkoztatottságra irányuló rendszert hoztunk létre, és ez a cél már kézzelfogható közelségben van”.

Orbán Viktor és a beszédét hallgató tömeg október 23-án, a Terror Háza Múzeum előtti ünnepségen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A siker másik titka az, hogy „a saját lábunkon akarunk állni”. A magyar gazdaságot nem német pénzből akarjuk rendbe hozni, és visszafizettük az összes adósságot mind az IMF-nek, mind az EU-nak, amit a válság kezelésére használtunk. Aki mások pénzéből él, az végső soron szolga. Ez nem illik a magyar jellemhez - szögezte le.

Különleges, misztikus viszony

Orbán Viktort arról is kérdezték, érez-e német dominanciát a kétoldalú kapcsolatokban.

- Németország nagyobb, gazdagabb és erősebb Magyarországnál. Ha kisebbek vagyunk is, Németországnak tisztelettel kell bánnia Magyarországgal. Ez nem mindig, de legtöbbször sikerül. Nincs okunk tehát panaszkodni - mondta a kormányfő. Hozzátette:

egy „kicsit az ésszerűségen túl is, van egy lelki minősége”.

Rámutatott: évszázadok óta nem háborúztunk egymással, kölcsönösen támogattuk egymást, ha szükséges és lehetséges volt. Gyakran szövetkeztünk egymással, volt, hogy rossz, volt, hogy jó dolgokra. Most éppen egy jó dologért fogtunk össze: közösen akarjuk építeni Európát. Vannak véleménykülönbségek köztünk, ez azonban semmit nem változtat azon, hogy szövetségesek vagyunk - mondta a német-magyar kapcsolatokról a miniszterelnök.

Hűségesek vagyunk

A német belpolitikával és a legutóbbi választáson megerősödött, sokak által szélsőségesnek tartott AfD párttal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor azt mondta, a Fidesz CDU-val és a CSU-val ápol testvérpárti viszonyt.

- Mi természetünknél fogva hűségesek vagyunk, és azok is maradunk, nem keresünk új szövetségeseket - szögezte le.

Az interjú végén kérdezték passaui látogatásáról, melynek keretében a magyar kormányfő Boldog Gizella sírjánál is járt. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy „semmi sem fölösleges, és semmi nem múlik el következmények nélkül”.

Egy bajor asszony nagy kísérettel átjött egy magyar férfihoz, és a felesége lett - folytatta -, ebből keletkezett Magyarországon a kereszténység.

- zárta a beszélgetést a kormányfő.