Vizsgálatot indított a Színművészeti rektora Marton László ellen

Vágólapra másolva!
Etikai vizsgálatot indít a Színház- és Filmművészeti Egyetem Marton László ügyében. A Vígszínház korábbi igazgatója és főrendezője évtizedekig osztályfőnök volt az egyetemen. Még a múlt héten is tanított. Aztán 114 színművészetis petícióban tiltakozott a lebukott szexuális zaklató ellen. Ezután Marton (vérlázító módon, csak ideiglenesen) lemondott. Az etikai bizottság összehívását M. Tóth Géza rektor kezdeményezte. A rektor tehát megtette azt, amit - más jellegű jogköréből adódóan, másképpen - Marton közvetlen főnökének, a színházi szakot ismerő és vezető Csizmadia Tibornak régen meg kellett volna tennie. Mint köztudott, a színházi szak lényegében különálló szigetként működik a Színművészetin, és információink szerint gondosan vigyáztak arra, hogy a világhírű animációs rendező, az Oscar-díjra jelölt rektor a kelleténél jobban ne lásson bele az ügyeikbe.  
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az etikai bizottság az általános rektorhelyettesből, az intézetek delegáltjaiból, a doktori iskola delegált tagjából, a hallgatói önkormányzat delegált tagjából és a közalkalmazotti tanács tagjából áll az SZFE szabályzata alapján.

Palkovics László oktatási államtitkár egy hete, amikor Sárosdi Lilla színésznő megnevezte Marton Lászlót, azt mondta, hogy felül kell vizsgálni a színművészeti etikai kódexét, amennyiben kiderül, hogy Marton László szexuális zaklatásai a hallgatók és az oktatók függelmi helyzetéből adódhattak. Az államtitkár azt is mondta, hogy ha bebizonyosodik, hogy egy vagy több oktató visszaélt a helyzetével, akkor azzal mindenképpen foglalkozni kell.

"Vélt" elkövető

Egy héttel ezelőtt a színművészeti egyetem közleményében még tagadták, hogy bármi közük lenne az ügyhöz. Ezt írták:

Noha a zaklatás tényén és a dolog súlyosságán ez mit sem változtat, fontos tisztázni egy félreértést: az eset nem a Színház- és Filmművészeti Egyetem (akkor: Főiskola) tanára és hallgatója között történt, tehát a vélt elkövető sem az intézmény lehetőségeivel, sem a színészoktatás kereteivel nem élt vissza.

Azt is hosszassan vitatták, hogy Marton követte volna el a szexuális zaklatást.

A közvéleményt érdeklő, konkrét kérdésre vonatkozóan két állítás áll szemben egymással, az egyik szerint megtörtént a zaklatás, a másik szerint nem. Sem hatásköre, sem joga, sem lehetősége nincs az egyetemnek arra, hogy eldöntse, melyik felel meg a valóságnak a két, egymásnak ellentmondó állítás közül. Mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben. Ugyanakkor evidencia, hogy bármilyen bizonyítást nyert jogsértés vagy erkölcsi vétség esetén az elkövetővel szemben az egyetem a megfelelő szankciókat alkalmazza.

A közleményt egyébként a hivatalvezető tette közzé.

Ami biztos: a régi, balliberális kultúrvilágnak a legrosszabbkor jött a rektori vizsgálat. Mi van, ha kiderül valami a színészszakon? Esetleg elvesztik talán utolsó birodalmukat?

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Zaklatták a színésznő lányát a színészfelvételin

Csizmadia Tiborhoz, a színházi szak vezetőjéhez az Origó több kérdést intézett, ugyanis úgy tudjuk, nemcsak Papadimitriu Athina lánya felvételijén történtek furcsa dolgok a Színművészeti Egyetemen. Mint a Blikk megírta, a színésznő Réka lánya a Színművészetire felvételizett, és a vizsgáztató tanárok úgy próbálták ki a 18 éves felvételizők rátermettségét, hogy miközben verset, monológot mondtak, egy felsőbb éves színművészetis zavarta őket. Papadimitriu Athina lányát például egy lány folyamatosan csókolgatta, kifejezetten zaklatta.

Jó lenne megtudni, hogy ki volt az a tanár, aki ezt kitalálta, és a színházművészet melyik szakirodalmában olvasott az ilyen jellegű felvételiztetés hatékonyságáról.

Úgy tudjuk, hogy a színművészetin a színészmesterség órákon is vannak furcsaságok. Ezzel kapcsolatban konkrét kérdést tettünk fel Csizmadia Tibornak. Egy nap nem volt elég neki, hogy válaszoljon. Egyelőre várjuk válaszát.

Nagy bajban a balliberális kulturális "elit"

Marton László zaklatási ügye a rendszerváltást követő legnagyobb kulturális botrány a balliberális oldalon. Érezhető a pánik, és érezhető a balliberális újságok zavarodottsága is. A teljes meghasonlás. Védhetetlen az ügy, védhetetlen Marton, dehát mégis az ő világuk, a balliberális világ egyik fejéről van szó. Van, amelyik úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne az egésznek a politikához, a kádári örökséghez és a rendszerváltás utáni SZDSZ-kultúrharchoz. Van, amelyik megpróbálja védeni a szexuális zaklató Marton Lászlót, hiszen ő tényleg a jelképe a kádári hatalomgyakorlásnak. Egyik áldozata szerint még két évvel ezelőtt is rettegtek Martontól a Vígszínházban. Így értjük a kádári hatalomgyakorlást.

Megjelentek persze a Martont védő politikai harcostársak. Nem, nem a tisztességes, egykori munkatársaira vagy tanítványaira gondolunk, akik becsületesen elmondták, hogy ők nem ilyennek ismerték. Ezt őszintén elhisszük. A politikai harcostársakra gondolunk. Kornis Mihály Soros György életműdíjjal kitüntetett íróra, aki szerint Marton makulátlan férfi, és aki szerinte embermentő, ráadásul nyugdíjat is szerzett neki. Vagy még inkább Verebes Istvánra, a Kádár-rendszer lojális kabarészerzőjére, majd Heti Hetes-sztárra. Aki "véletlenül" összefut egy kávéházban Martonnal a lebukása után, és akin keresztül Marton üzenget a világnak. És aki szerint nem a zaklatott lány az igazi áldozat, hanem a lebukott szexuális zaklató. A sok név nélküli harcosról akkor még nem is beszéltünk, a nyugdíjas rádiós szerkesztőnőtől a Soros-fizette "kutatóig".

Verebes István Forrás: Youtube/ATV

A legnevetségesebben a zavarodott balliberális identitásvesztés tekintetében a hvg viselkedett. Egyrészt iratnak egy gyomorforgató cikket komikusan erőszakos kisújságírójukkal, aki az áldozatot hibáztatja. Másrészt szidják Martont. Egy harmadik cikkben meg úgymond középen ügyetlenkednek. Nyilvánvalóan persze mérgesek Martonra, hiszen ez a lehető legrosszabbkor jött a balliberális világnak. A hvg téblábolása azért jellemző, mert az ellenzéki propagandamédiumok közül ők a harmadik csoportba tartoznak. Van ugye a Simicska-média (Index, Hír TV, Magyar Nemzet), van a Soros-média (444) és van egy ide-oda csapódó csoport, amelyik innen is, onnan is próbál pénzhez jutni. Bárhonnan. A 24 és a hvg erre a klasszikus példa. A bizonytalanság enyhén szólva elég komoly a dolgozóik körében.

És akkor még egyik hősük, a balliberális színházi kis diktátorról, Marton Lászlóról is kiderül, hogy egész életében visszaélt a hatalmával, és nőket zaklatott. És még bocsánatot sem tud kérni tisztességesen.

Dehát egy becstelen ember miért tudna bármit is tisztességesen csinálni.