A Medián tönkrezúzta az ellenzéki reményeket

Horizontal
A sympathizer of Hungarian Prime minister's Victor Orban's FIDESZ party lifts a paper in the crowd in front of the National Museum of Budapest on March 15, 2015 during the official commemoration of the 167th anniversary of the 1848-1849 Hungarian revolution and independence war. The revolution in the kingdom of Hungary grew into a war for independence from the Habsburg rule. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Brutális Fidesz-KDNP-fölény, zsákutcába futott Jobbik, elemeire hullott balliberális tömb. A Medián szerint ezt hozta az október a 2018-as választásokra készülő pártoknak.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP támogatottsága a szavazókorú népességben egyetlen hónap alatt 4 százalékpontot nőtt, és 2011 januárja óta először éri el a 40 százalékot - olvasható a Mediánnak a hvg.hu portálon szerdán közzétett közvélemény-kutatásában.

Mindez azt jelenti, hogy a nagyjából 8 millió szavazóból 3,2 millióan a kormánypártokra voksolnának.

A felmérés adatai szerint szeptemberhez képest a Fideszen kívül egyedül a Demokratikus Koalíció (DK) ért el érdemi javulást: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártját jelenleg a népesség 5 százaléka választaná.

Csak a Fidesz Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Medián szerint a 2018-as parlamenti választásokon biztosan voksoló állampolgárok 61 százaléka húzná be most az x-et a Fidesz-KDNP-szövetség mellé. Mindeközben a néppártosodással trükköző Jobbik a teljes népességen belül 11, a biztos szavazóknál 14 százalékon áll.

A cég október 20-24. között lebonyolított mérése azt mutatja, hogy az MSZP lejtmenete tovább tart, és pillanatnyilag alig 7 százalékon áll a teljes népességben, míg a biztos szavazók kategóriájában 9 százalékon.

Ezzel elmondható, hogy a baloldali tömb pártjainak már a 10 százalékos támogatottság elérése is kihívás.

Az LMP változatlanul a bejutási küszöbbel küszködik, most 5 százalék választaná Szél Bernadettéket.
A Medián felmérése szerint a Kétfarkú Kutya Párt kétszázalékos erő, a Momentum Mozgalom, az Együtt és a Párbeszéd egy százalékon áll. A teljes népesség 30 százalékának nincs pártja.

A HVG arról is beszámolt, hogy a kutatás szerint az utóbbi hat hónapban nemcsak a Fidesz népszerűsége, hanem

a kormány teljesítményének megítélése és a lakosság általános közhangulata is fokozatosan javult.

Októberben a válaszadók 48 százaléka adott „jó” osztályzatot az Orbán-kormánynak, és 44 százalék szerint az országban jó irányba mennek a dolgok, és tíz válaszadóból hatan úgy gondolják, hogy 2018-ban is a Fidesz győz majd.