Cseresnyés: Sikertörténet a Munkahelyvédelmi Akcióprogram

2017.11.03. 07:57

Egyetlen program sem nyújtott olyan támogatást a munkahelyek megtartásához és teremtéséhez, mint a Munkahelyvédelmi Akcióprogram – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

A napilap pénteki számában olvasható interjúban az államtitkár elmondta, hogy a kormány 2013-tól idén augusztusig 571,4 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezményt adott a munkáltatóknak. Jelenleg mintegy 920 ezer, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű ember foglalkoztatásához járul hozzá a program. "Az akció egyértelműen sikertörténet, hiszen a fiatalok, tartósan állást keresők, kisgyermekes anyukák, ötvenöt év felettiek százezreinek nyújt segítséget."

Cseresnyés Péter kiemelte, hogy az ország három leghátrányosabb helyzetű megyéjében – Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Nógrádban – az elmúlt hét évben a korábbi értékek felénél is kevesebbre sikerült csökkenteni a munkanélküliséget.

"Míg 2010-ben rekord magas munkanélküliséggel kellett megküzdeni, ma már – 741 ezer új munkahely megteremtését követően – kellemesebb problémáról, a munkaerőhiányról kell beszélnünk." Az országban egyes ágazatokat érint a munkaerőhiány, de nem általános jellegű. Az építő- és a feldolgozóiparban továbbra is jelentős a munkaerő-kereslet, de az adminisztratív szolgáltatások, az egészségügy, a vendéglátás és az informatikai szektor munkaerőigénye is számottevő.

Cseresnyés Péter az interjúban arról is beszélt, hogy a magasabb bérek újabb ösztönzést adnak az aktivitás további növekedésének, a keresetek emelkedése elősegíti az országon belüli mobilitást is, a bérfelzárkózás pedig tovább segítheti a magyar munkaerő itthon tartását.