Nagyon vigyázzon, ha ma akar jegyet venni a Queen koncertre

2017.11.04. 10:55

Bár a fesztiválszezonnak vége, a koncertjegy svindlerek nem pihennek. Egy csalópáros országszerte ver át embereket. Elektronikus jegyeket hirdetett, különböző internetes csoportokban. Az volt a módszere, hogy ahogy a vevő átutalta a kért összeget, azonnal eltűntek, és a jegy sosem érkezett meg. Többen feljelentették már őket.

Ma ad nagyszabású koncertet a Queen Adam Lamberttel Budapesten. Erre a koncertre szeretett volna két jegyet venni egy nő. Október 27-én talált is egy hirdetést. Az egyik közösségi oldalon az „Eladó koncertjegyek" csoportban hirdetett egy Varga Valéria nevű lány.

A nő írt neki egy privát üzenetet a közösségi oldalon, hogy szeretne jegyet venni. A lány közölte, hogy 25 ezer forintért ad egy kiemelt állóhelyes jegyeket, e-ticket formájában. A csaló azt is hozzátette: 

Ez az eredeti ára a jegyeknek, és nem szeretne bukni rajta".

A nő megkérdezte a lánytól, hogy budapesti-e, és hogy tudnának-e személyesen találkozni. Erre a csaló azt állította, hogy Pécsen lakik és csak ott tudnának találkozni, vagy e-mailen keresztül bonyolítják le a vásárlást.

Forrás: Getty Images/Gary Miller

A becsapott nő arra kérte a lányt, hogy fényképezze le az elektronikus jegyet akár a telefonjával, mire a lány azt mondta, hogy nem tudja megcsinálni. Azt viszont hozzátette, hogy amint megérkezik az utalás, elküldi e-mailben a jegyet.

De azt is mondta, hogy ha bármi gond lesz, azonnal visszautalja a pénzt. Végül a nő elküldte a pénzt a csalónak.

Máskor is vásároltam már így jegyet, ezért gyanútlanul átutaltam a pénzt, de sajnos az e-ticket nem érkezett meg. Aznap azt írta, hogy eltérő bank esetén hosszabb az átutalás ideje, ezért reggel küldi csak a jegyeket. Természetesen reggel és délelőtt sem küldte. Írtam neki, hogy ha délig nem érkezik meg az e-mail, akkor feljelentem a rendőrségen. Ekkor még válaszolt, hogy munka után küldi."

Az áldozat azt mondja, hogy ezek után már nem válaszolt az üzeneteire, és a hívásaira sem: a csaló eltűnt. A nő nem hagyta annyiban, és mások is keresett, akiket a lány becsaphatott.

Ezek után kiírtam a csoportban és több fórumon is, hogy volt-e valaki, aki tőle vett jegyet és utalt pénzt neki. Nem túlzok: özönlöttek a megkeresések."

Ekkor kiderült, hogy a lány párjával közösen vert át embereket.

Álprofilokat használnak Facebookon, melyekhez különböző helyekről szereznek képeket.

A profilhoz, amelyikkel a nővel levelelezett, egy pécsi gimnázium tablóképet fényképezett le és használta fel a csaló.  

Az áldozatok létrehoztak egy Facebook csoportot, ahol károsultakat keresnek. 

Napról napra egyre többen és többen jelentkeznek, hogy őket is átverte a páros.

Egy másik becsapott nő - ő a valódi keresztnevét vállalta, csak a vezetéknevét nem - Barbara, annak a Facebook csoportnak az adminja, ahova a károsultak jelentkeznek.

Minket The Cure koncerttel egy éve vertek át tavaly"- mondja a nő, aki akkor 30 ezer forintot utalt át a csalóknak.

De olyan esetről is tud, amikor egy egész gimnáziumi osztálytól szedett be pénzt a csalópáros. Tavaly egy Neoton nagykoncertre hirdettek jegyeket. A pénzt átutalták a csalóknak, de a jegyek nem érkeztek meg. A szülők viszont nem tettek feljelentést.

Barbara a megkeresett károsultaktól úgy tudja, hogy összesen 2 millió forintot csalt már ki a páros az évek során.

„Vannak, akik szégyellik magukat, és nem merik bevallani, hogy ők is áldozatok."

Tehát a kár még ennél is több lehet. A csalók színházjegyeket is árultak.

A csalók egy dologra mindig figyelnek: sosem csalnak ki a szabálysértési összegnél, 50 ezer forintnál többet.

Éppen ezért összefogtak a becsapott emberek, hogy az ügyet ne külön-külön kezeljék.  Azt szeretnék elérni, hogy az egyes ügyeket egyesítsék. A csalók azonban most is árulják a hamis jegyeket.

Egy másik áldozat, Ágnes a fiait szerette volna meglepni születésnapjukra egy Metalica koncertjeggyel. Erről egy jövő heti cikkünkben írunk majd.