Egyre több emberről derül ki, hogy a csaló pár áldozata

bankjegy, fizetőeszköz
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Különböző internetes fórumokon hirdetik meg a nem létező, elektronikus jegyeket, előreutalást kérnek, de mihelyst megérkezik számlájukra a pénz, eltűnnek, és a jegy sosem érkezik meg. Általában olyan rendezvényeket, koncerteket választanak ki, amikre gyorsan elkapkodják a belépőket, és így könnyűszerrel átverhetik azokat, akik nem tudtak jegyet venni, de lemaradni sem akarnak. Így dolgozik az a csaló páros, amely színházban is utazik.
Vágólapra másolva!

Ahogy múlt heti cikkünkben megírtuk, egy csaló páros koncert- és színházjegyekkel veri át az embereket országszerte. Legutóbb a múlt szombati Queen-koncertek esetében derült ki, hogy becsaptak gyanútlan érdeklődőket, de színház- és fesztiváljegyekben is utaznak.

Az Internetes Károsultak Facebook-csoportjába is jelentkeztek átvert emberek, ezért az adminisztrátor megosztott egy posztot, amelyben felhívta rájuk a figyelmet.

- mondja Bai László, aki azt is megtudta a károsultaktól, hogy a csalók több bankszámlaszámot is használtak.

A csoport nemcsak összegyűjti az áldozatokat, de különböző tanácsokkal is ellátja őket.

- figyelmeztet Bai László.

Az adminisztrátor arról is beszél, hogy egy-egy ilyen poszt mindig több károsult jelentkezését jelenti.

Ez részben előny is, hiszen így a becsapott emberek egyszerre tehetnek feljelentést, elérve azt, hogy egyesítsék ügyüket.

- mondja az Internetes Károsultak csoportjának vezetője.

Bai László azt mondta, ha egy áldozat feljelentés után jelentkezik náluk, ők segítenek neki kapcsolatba kerülni más károsultakkal, hogy az ügy ne szabálysértés maradjon.

- teszi hozzá.

A Metallica együttes gitárosa, Kirk Hammett és az énekes, James Hetfield
2017. Augusztus 9., Seattle, Washington. Forrás: Getty Images/mathaywardphoto.com/Mat Hayward

Jövő évi koncertekre is hirdetnek jegyeket

Az egyik átvert nő, Ágnes a fiai szülinapjára szeretett volna két jegyet venni a Metallica-koncertre, amely bár jövő áprilisban lesz, de idén márciusban kezdték el árusítani a jegyeket. Egy hét sem kellett hozzá, hogy az összes elkeljen.

- mondja a nő.

Május végén keresgélni kezdett a koncert Facebook-oldalán. Hamar talált is egy hirdetést, de akkor még nem tudhatta, hogy egy átverésbe fut bele.

Ágnes attól félt, hogy valami gond adódik az e-tickettel, és nem engedik be a fiait a koncertre, ezért a TicketPro-hoz fordult, ahol elmondták neki, milyen kérvényt kell írni ahhoz, hogy új vonalkódot kapjon egy jegy. Ágnes ezt a csalónak is leírta, azzal indokolva, hogy nem ismerik egymást, és nem szeretne átverés áldozata lenni.

Amikor a pénz megérkezett, a csaló eltűnt.

- mondta az Origónak.

A csaló páros mindkét tagja egyvalamire kényesen ügyelnek: sosem kérnek akkora összeget, amely meghaladná a szabálysértési értéket, vagyis az 50 ezer forintot.

Ha mégis így történne, a következményektől tartva inkább visszautalnak valamennyit a pénzből. Így történt Ágnessel is. Bár az üzenetekre nem reagált, 16 ezer forintot visszautalt Ágnes számlájára. Tette ezt azért, hogy a már előbb említett szabálysértési értéket ne haladja meg az összeg.

Az átvert nő ezután különböző internetes fórumokon keresni kezdte a károsultakat.

Forrás: Flickr/Esparta Palma

Többen is azt válaszolták neki, hogy beszéltek ugyan a csalókkal, de nem fizettek az e-ticketekért. Szeptemberben bukkant rá egy másik károsultra is, akivel megbeszélték, hogy együtt tesznek feljelentést.

A két kár együttes összege már meghaladta a 80 ezer forintot.

A rendőrkapitányságon viszont egy nyomozó azt mondta nekik, hogy

ne ketten menjenek feljelentést tenni, hanem hárman, abban az esetben ugyanis az üzletszerűség igazolható. Így a büntetési tétel is sokkal nagyobb.

Ágnes két napon belül talált is egy harmadik károsultat. Újra bementek a kapitányságra, ahol ismét falakba ütköztek. Közölték velük, hogy egyszerre csak az egyikük tehet feljelentést, egyszerre semmiképp sem. Viszont, ha az egyik károsult feljelenti a csalókat, akkor a többieket beidézik tanúvallomásra.

Időközben megtudták, hogy Miskolcon már ügyészség elé került a csalók ügye, ezért Ágnes felvette a kapcsolatot az ottani rendőrkapitánysággal.

A károsultak megpróbáltak ehhez az ügyhöz csatlakozni, de kiderült, hogy ott a csaló páros női tagja ellen folytatnak eljárást.

Ágnes a különböző koncertjegyeket érékesítő oldalakon fórumokon vadászik a csalókra. Ha meglátja hirdetni őket, azonnal figyelmezteti a tagokat. A károsultak szeretnék, ha a csalók végre megkapnák méltó büntetésüket.

- teszi hozzá Ágnes elkeseredve.

Arra a kérdésre pedig, hogy hol tart az ügy, nemes egyszerűséggel csak annyit válaszol: sehol. A szeptemberi feljelentés után még arról sem nem kaptak értesítést, hogy behívnák őket tanúnak. Bár az ügy szeptember óta nem halad előre, egyre több a károsult.