Tíz egykori és jelenlegi venezuelai tisztségviselő ellen hozott szankciókat Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Tíz egykori, illetve jelenlegi venezuelai tisztségviselő ellen hozott szankciókat Donald Trump amerikai elnök hatalommal való visszaélés gyanúja miatt az októberi venezuelai regionális választások kapcsán - közölte csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tárca beszámolója szerint a szankciókat az októberi venezuelai regionális választásokat követően vetették ki az említett személyek ellen. A szankciók értelmében

befagyasztják az e választások szervezésében érintettek esetleges amerikai javait és vagyontárgyait, és eltiltják őket bárminemű amerikai üzleti tevékenység folytatásától.

Az amerikai külügyminisztérium október közepén közzétett közleményében bírálta a Venezuelában tartott regionális választásokat, amelyek a

külügyi tárca véleménye szerint "nem voltak sem tisztességesek, sem szabadok".

A közlemény leszögezte: "mindaddig, amíg a Maduro-rezsim tekintélyelvű diktatúraként viselkedik, folytatjuk együttműködésünket a nemzetközi közösséggel és

Venezuelában október 15-én a helyi kormányzókat és törvényhozókat megválasztó regionális voksolást tartottak, amelyen Venezuela 23 szövetségi államából 18-ban Nicolás Maduro elnök szocialista pártja aratott diadalt.

Az ellenzék azonban csalást említett, megkérdőjelezve az eredményt.

Közleményében az amerikai külügyminisztérium üdvözölte "azon venezuelaiak bátorságát, eltökéltségét és elszántságát, akik megpróbálták gyakorolni alkotmányos jogaikat", de akiknek a minisztérium szerint "a hangját nem hallották meg".

Washington ezt megelőzően utoljára augusztus végén vezetett be szankciókat a dél-amerikai ország vezetése ellen.

valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére" - állt a Fehér ház közleményében.