Balog Zoltán: Új esély az osztrák-magyar kapcsolatokban

2017.11.13. 23:15

Az alakuló osztrák kormány új esélyt jelent az osztrák-magyar kapcsolatokban, az Európai Uniót viszont közelebb kell vinni az emberekhez - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfő este, ausztriai látogatását követően.

Balog Zoltán Sankt Pöltenben találkozott Johanna Mikl-Leitnerrel, Alsó-Ausztria tartományfőnökével és előadást tartott az EU regionális politikájáról a Duna-régió és Közép-Európa Intézet rendezvényén.
A miniszter elmondta: Johanna Mikl-Leitner néppárti politikussal a határvédelem ügyében már korábban jó együttműködést alakított ki a magyar kormány.A hagyományosan jó osztrák-magyar kapcsolatok újabb esélyt kaptak azzal, hogy az ausztriai választások után olyan kormány alakulhat, amellyel Magyarország egyetértést alakíthat ki, különösen a migrációs politikában - mondta Balog Zoltán.

Ma a legnagyobb probléma, hogy megrendült a polgárok bizalma az EU intézményeiben, ennek oka pedig elsősorban az emberek számára idegen nyelv, a valóságtól eltávolodó uniós intézmények, politikák, a politikai korrektség - mondta Balog.

Ha azt akarjuk, hogy vonzó legyen az Európai Unió, akkor közelebb kell vinnünk az emberekhez - hangsúlyozta a miniszter.

Balog Zoltán elmondta, hogy előadásában az Unió regionális politikájának közép-európai jelentőségét emelte ki.

Németország és a V4-ek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - közötti gazdasági együttműködésbe Ausztria a mainál nagyobb mértékben bekapcsolódhat, hiszen ennek adott a történelmi és kulturális háttere. A közép-európai régió pedig híd szerepet tölthet be az unió keleti, főként Kína felé irányuló politikájában - mondta Balog Zoltán alsó-ausztriai látogatása után.