Dömötör Csaba: Furcsa, amit az ellenzék csinál

2017.11.14. 08:55

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint eléggé furcsa, hogy az ellenzéki pártok néhány hónappal a választás előtt tesznek javaslatot a választási törvény módosítására.

Dömötör Csabát kedden az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hétfőn nem vette tárgysorozatba az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslatot, amelynek alapját a Közös Ország Mozgalom javaslatai képezték, és nyolc ellenzéki párt támogatta.

Dömötör CsabaForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az államtitkár jelezte: nem tudnak nem arra gondolni, hogy az ellenzék azért próbálkozik ezzel a módosítással, mert rossz helyzetben van. Megjegyezte: "érdekes módon" két éve, amikor baloldali és jobbikos győzelmek születtek időközi választásokon, nem "reklamáltak" emiatt. Hangsúlyozta, szerinte nem helyes ilyen rövid idővel a választások előtt ilyen jelentősen módosítani a választási törvényen.

A szokásos boszorkányüldözés

Dömötör Csabát a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról kérdezték, hogy december 7-én tartanak meghallgatást a jogállamiság magyarországi helyzetéről az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában (LIBE). Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn megerősítette, hogy a meghallgatáson ő képviseli a magyar kormányt.

Az államtitkár szerint a meghallgatáson a "szokásos boszorkányüldözés" várható és nem érdemi vita. Ennek a célja szerinte a nyomásgyakorlás,

azt szeretnék elérni, hogy Magyarország változtasson bevándorláspolitikáján, mert komoly súlya volt annak, hogy a visegrádi országokkal együtt az elmúlt hónapokban "keményen ellenállt" a betelepítési terveknek.

A meghallgatás, az úgynevezett hetes cikkely "belengetése", valamint a pénzügyi "zsarolások" is ennek eszközei - tette hozzá.