Dührohamot kapott, és meggyilkolt három embert a párizsi mintarendőr

Vágólapra másolva!
A 31 éves párizsi rendőr szombat este szolgálati fegyverével megölt három embert a főváros Sarcelles nevű északi elővárosában. Három embert megsebesített, köztük a barátnőjét, annak nővérét és anyját, majd öngyilkos lett. 
Vágólapra másolva!

Párizsi szolgálata után a rendőr Sarcelles-ba indult a 25 éves barátnőjéhez, aki szakítani akart vele. A nő háza előtt összevesztek, és megütötte a fiatal lányt, Amélie-t, majd a karjába lőtt. Egy autóban egy 30 éves ember zenét hallgatott, látta a rendőr agresszív támadását, kiszállt a kocsiból, hogy segítsen a lánynak. A rendőr szó nélkül fejbe lőtte.

A közeli kisétteremből éppen kijött egy 44 éves férfi, megpróbált közbeavatkozni, de őt is fejbe lőtte. Utána a rendőr bement a barátnője családi házába, a lány apját fejbe lőtte, az anyját torkon, a nővérét pedig combon. Végül a család kutyáját is.

A szomszédok hívták a rendőröket, mire megjöttek, a gyilkos rendőr fejbe lőtte magát.

"Értetlenül állunk egy ilyen szörnyűség előtt. Egy fiatal rendőr követte el ezt a tragédiát" - mondta Francois Pupponi volt polgármester a BFM hírtelevízióban, aki jól ismerte az áldozatokat. "Az egyik áldozat cigarettáért ugrott le, a gyerekeivel ünnepelte a születésnapját. A gyerekek várták otthon, és soha nem ért haza. Az emberek nem értik, hogyan tehet ilyet egy rendőr" - tette még hozzá a polgármester. Az AFP-nek nyilatkozott a meggyilkolt férfi unokahúga, Noria Madani is. Azt mondta, hogy már csak arra vártak otthon, hogy visszajöjjön a férfi, és elfújja a születésnapi gyertyákat.

A gyilkos rendőrt Arnaud Martinnek hívták. Párizs 17. kerületében szolgált, és elöljárói szerint mintarendőr volt, kiválóan dolgozott.

A 2015. novemberi muszlim terrortámadás óta a francia rendőrök szolgálaton kívül is viselhetik a fegyverüket.

Gérard Collomb belügyminiszter elmondta, hogy a tragédia ellenére nem változik ez a szabály.

A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta 46 rendőr és 16 csendőr lett öngyilkos. A francia sajtó november elején arról írt, hogy nyár óta újabb öngyilkossági hullám megy végig a rendőröknél, ezért a belügyminiszter elrendelte annak vizsgálatát, hogy milyen megelőző intézkedésekre lenne szükség.

A legnagyobb felzúdulást Franciaországban egyébként Antoine Boutonnet rendőrfőnök öngyilkossága okozta, ő ugyanis az utcai háborúk (ahogy Franciaországban hívják, a huliganizmus) elleni osztályt vezette. Vagyis nagyon fontos tisztséget betöltő rendőrtiszt ölte meg magát, a munkatársai számára mindenfajta látható, érzékelhető előzmény nélkül.