Magyarország oktatási és gazdasági megállapodásokat kötött Thaifölddel

Vágólapra másolva!
Nagyon fontos oktatási és gazdasági megállapodásokat kötöttünk Thaifölddel - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bangkokban.
Vágólapra másolva!

Szijjártó elmondta, hogy megállapodtak a thai hatóságokkal a Mahacsulalongkornradzsavidjalaja Egyetem további magyarországi működéséről. Az egyetem a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával áll együttműködésben.

A thai kormány készen áll arra, hogy az intézmény mindenben megfeleljen az új magyar felsőoktatási előírásoknak - mutatott rá a politikus.

Az oktatási megállapodások keretében jövő szeptembertől évente negyven ösztöndíjas hallgató érkezik Thaiföldről Magyarországra - tudatta a miniszter.

A tárcavezető egyúttal elmondta, hogy a thai hatóságok feloldják a madárinfluenza miatti importtilalmat Magyarországgal szemben, így

újra megindulhat a liba- és kacsamáj, a napos baromfi, valamint a tojás exportja a délkelet-ázsiai országba.

Szijjártó Péter úgy látja, hogy a thai középosztály kiszélesedésével nő a magas minőséget képviselő magyar élelmiszeripari termékek iránti érdeklődés. Jelentős szerepet kap Thaiföld a Mol tiszaújvárosi petrolkémiai üzemének felépítésében is, hiszen a szükséges modulok nagy részét az országban gyártják majd le. A kétmilliárdos beruházásnak köszönhetően

Tiszaújvárosban Közép-Európa legnagyobb és az európai térség ötödik legnagyobb poliolgyára épül.

A politikus szorgalmazta az Európai Unió és Thaiföld közötti megrekedt szabadkereskedelmi tárgyalások újraindítását, illetve a partnerségi és együttműködési megállapodások megkötését. Szijjártó kiemelte, hogy ezek újabb magyar exportlehetőségeket jelentenének.

A külgazdasági és külügyminiszter november 19-21-e között Mianmarba látogat, ahol részt vesz az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) najpjidói külügyi csúcstalálkozóján. Az ASEM 30 európai és 21 ázsiai országot, illetve az Európai Uniót tömörítő szervezet, célja a két kontinens államai közötti kapcsolatok előmozdítása.