Tiltakozáshullám az antiszemita Jobbik-elnököt segítő Rangos-hízelgés ellen

Vona Gábor a Spinoza Házban
Vágólapra másolva!
Miközben naponta bukik le a Jobbik újabb és újabb, gyalázatos, antiszemita hangfelvételekkel, a balliberális, liberális értelmiség emblematikus klubjában, a Spinoza Házban a Kádár-korszak és az MSZP-SZDSZ kormányok törleszkedő rádiósának, Rangos Katalinnak az asszisztálása mellett Vona Gábornak hízelegtek. Baloldali értelmiségek egyre-másra tiltakoznak az ellen, hogy egy meghatározott, balliberális kör megpróbálja elfogadtatni az antiszemita Jobbikot a balliberális szavazótábor felé. Először Tódor János tiltakozott, azután - ahogy a Ripost megírta - Mécs Imre barátja, Lovas Zoltán, majd Konok Péter is.
Vágólapra másolva!

Nézzük először Lovas Zoltán írását:

Lovas Zoltán: "Rangos Katalint a Vona-kvaterka miatt töröltem az ismerősök közül. Spinoza kávézó is kilőve"

"Általam nagyra becsült emberek sora, így Kőszeg, Haraszti, s most utoljára Heller valamiféle taktikai együttműködést szorgalmazna és helyeselne a Jobbik nevű újnyilas párttal. S minden tiszteletem, minden múltbeli érdem dacára, Kőszeg és Heller esetében a hajlott kornak kijáró minden megbecsülés ellenére, azt kell mondjam, hogy súlyosan tévednek, s hogy megszólalásaikkal csak hozzájárulnak a kiábrándult rendszer ellenes szavazói tömegek átáramoltatásához a szélsőjobboldalra. Ez több mint hiba, ez bűn. S nem igaz, hogy a múlt ne számítana Tisztelt Ágnes asszony! Aminthogy az sem igaz, hogy a néppárti bohócruhába belebújt vérfarkas ne az lenne, ami, azaz újnyilas. Azt kell mondjam, hogy aktuál politikusként mindhárman megbuktak, ajánlatuk tisztességes demokrata ember számára nem elfogadható".

"az egykori, holokausztot túlélő zsidó közösség jeles képviselőiként különösen visszásnak tartom azt, hogy bárki számára is bármi okból is kollaborációt javasoljanak új nyilasokkal. Ez olyanféle emberi, morális botlás, ami nem tolerálható, nem hagyható szó nélkül"

Egy másik ismert baloldali ember, Konok Péter is felháborodott a Spinoza Ház-beli rendezvényen.

"A szélsőjobboldali, antiszemita, idegengyűlölő párt vezére arról beszél a mai magyarországi zsidó kulturális élet egyik meghatározó színhelyén, hogy egy náci, aki felfegyverzett verőlegényei élén a háborúk és a népirtások elől menekülő emberekre vadászik, fontos tapasztalatokkal rendelkezik ezeknek a nőknek, férfiaknak és gyerekeknek a "kezelésében", ezért az illető nácira, illetve fontos tapasztalataira szükség van abban a pártban, amit mostanság sokan hajlamosak valamiféle alternatívának látni.

Ő beszélt, erről beszélt, ott beszélt.

Így már érthető?

Mert nekem rohadtul nem."

Több cikkben is beszámoltunk arról, hogy hízelgett, és próbálta szalonképessé tenni az újabb és újabb antiszemita botrányokkal lebukó Jobbik elnökét, Vona Gábort Rangos Katalin nyugdíjas rádiós.

Forrás: Beli Balazs/Beli Balazs

De ki is Rangos Katalin?

A pártállamban szocializálódott, Aczél Endre volt a mentora, de a balliberális tájékoztatás csúcsára 2002 és 2010 között került, a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok idején. Volt programigazgató az MTV-ben, tévéelnöki tanácsadó, majd évekig a Magyar Rádió közalapítványának az elnöke.

Kádár Jánostól, tehát a pártállami diktatúrától kezdve Bajnaiig kommunista, baloldali vagy balliberális kormányok gátlástalan, törleszkedő kiszolgálója. A Klubrádióból idén távozott: hogy kirúgták, mert kevesen hallgatták a műsorát, vagy maga ment el, mert meg akarta előzni az elzavarását, nem lehet pontosan tudni, egymásnak ellentmondó véleményeket hallottunk erről. Ami biztos: egy nappal 65. születésnapja előtt jelentette be, hogy "kölcsönösen megfáradt a kapcsolatuk" a Klubrádióval. A szereplésekhez görcsösen ragaszkodó Rangos Katalinról persze nehéz elképzelni, hogy magától mondott le arról, hogy nyilvánosan sokat beszélhessen.

Utolsó műsorán még a balliberális értelmiség egy része is mosolygott. Nem tudjuk finomabban mondani: kényszeres locsogó volt, és képtelen volt megállni, hogy ne beszéljen többet, mint a riportalany. Ráadásul riportkészítés közben a véleményét is elmondta a világ nagy kérdéseiről, de hát finoman fogalmazva nem volt egy korszakos gondolkodó.

Azt viszont kevesen feltételezték róla, hogy ő lesz az, aki az antiszemita, rasszista, cigányellenes Jobbik (reménytelen) szalonképessé tételéhez aktívan fog közreműködni. Ezért is indult el a tiltakozáshullám ellene.

Hogy Rangos Katalin mennyire komolyan gondolja feladatát, mutatja, hogy a botrányos Vona Gábor-show után (milyen véletlen), a Vona Gáborról könyvet író Havas Henrik műsorában mint pozitív példát idézte - Vonát. Hogy szerinte milyen szellemes névvel illette a Jobbik-elnök a köztelevíziót, mert Vona úgy látja, túl sokat foglalkozik az M1 a migránskérdéssel. Ezek szerint Vona és Rangos abban is egy véleményen van, hogy nem olyan nagy probléma a migránskrízis.

Rangos Katalin szánalmas akciója duplán értelmetlen: egyrészt a balliberális emberek többségével lehetetlen elhitetni, hogy Vona Gábor megváltozott, a Jobbik megváltozott, főleg úgy, hogy naponta kerülnek elő antiszemita jobbikos felvételek.

Másrészt, információink szerint enyhén szólva a jobbikosok sem rajonganak Rangos Katalinért. A néhány napja ráaggatott gúnynevét szégyelljük leírni.

A nagyközönség számára alapvetően ismeretlen rádiós azt a bravúrt kétségtelenül elérte, amit az azt megelőző 40 évben nem sikerült. Megismerték a nevét. Büszke azért erre nem érdemes lennie.